Sari la conținut

Ingrijirea prenatala pentru sarcina gemenala

Sarcina in sine, are nevoie de multa grija, dar atunci cand vei aduce pe lume gemeni, responsabilitatea devine si mai grea.

Sarcina gemenala cere foarte multe precautii, marele risc fiind nasterea prematura. Buna ingrijire prenatala, controale periodice, multa odihna si increderea in tine sunt marile secretele care te ajuta sa duci sarcina la bun sfarsit.

Spre deosebire de o sarcina simpla, una multipla impune mai multe investigatii si implicit mai multe vizite la medicul obstetrician. Este necesar un control o data pe luna, in primele 24 de saptamani, si in fiecare saptamana, dupa aceasta pana in saptamana 32, moment in care femeia insarcinata cu gemeni trebuie sa se afle sub atenta supraveghere a medicilor.

Sarcina cu gemeni cere teste frecvente de sange si urina si mai multe teste cu ultrasunete. Primul test cu ultrasunete trebuie facut in primul trimestru, moment in care se identifica faptul ca este vorba despre o sarcina gemenala. Incepand din  jurul celei de a 18 saptamani, ecografiile se fac lunar, iar de la finalul celei de a saptea luni de sarcina, chiar saptamanal, daca sunt indicii ca exista risc de nastere prematura.

In ceea ce priveste testele de sange este monitorizata atent concentratia de fier din sange, anemia materna fiind un factor care poate duce la dificultati de dezvoltare si chiar la nastere prematura. Si glicemia este controlata si monitorizata atent, diabetul gestational fiind un risc crescut pentru femeile insarcinate cu gemeni.
 
Afla totul despre sarcinile cu gemeni
 
Cel mai mare pericol ramane cel al nasterii premature, un indicator eficient pentru a evalua acesta problema fiind un test al fibronectinei fetale. Testul se face incepand din cea de a 22-a saptamana de sarcina. Fibronectina fetala este o proteina care semnaleaza, prin cresterea concentratiei in sange atunci cand organismul se pregateste pentru nastere. Un test pozitiv avertizeaza asupra iminentei acestui risc si se poate interveni pentru a combate aceasta situatie.

Este verificata cantitatea de lichidul amniotic, ritmul cardiac al fetilor si, de asemenea, eventualitatea unor malformatii congenitale, fata de care gemenii prezinta un risc crescut, printre care si sindromul Down.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!