Cum intampina viitorii tatici schimbarile intervenite in relatie in timpul sarcinii? Cu ingrijorare, adesea. Dar exista antidoturi, iar reafirmarea iubirii este imperativa!
In timpul sarcinii partenerei, viitorii tati, mai ales cei aflati la prima experienta de acest fel, se pot simti realmente coplesiti de impactul psihologic al acestei perioade impetuoase si incarcata de emotii. Chiar daca afiseaza o atitudine curajoasa, de sustinere fara umbra de incertitudine, sau incearca sa para neutri, fara consum emotional, sau chiar lucizi, luand totul ca pe o joaca pentru a nu dramatiza situatia, dincolo de toate aceste masti nelinistea si preocuparea ating cote maxime.
Ce anume ii sperie pe barbati cand este vorba despre o sarcina?
Ei bine, raspunsurile nu sunt cu mult diferite de ceea ce le sperie pe femei.
- se intreaba daca vor face bine fata noului rol. Isi dau seama ca nu stiu nimic despre copii si asta ii sperie peste poate
- se intreaba cat de tare se va schimba viata lor si in ce masura vor suferi din cauza acestor schimbari
- se intreaba cum va fi relatia cu iubita lor si daca oare vor face sex numai o data pe an
- se intreaba de unde vor aparea toti acei bani de care este nevoie pentru a ingriji un copil, pentru ca si acum par insuficienti
- se intreaba cum vor mai putea lucra cand va exista un bebelus. Si daca vor lucra cum vor mai ajunge sa il vada pe bebe.
- se intreaba ce pot ei face cu adevarat pentru a-l tine pe bebelus sanatos si se sperie la gandul ca nu pot face nimic
In mod frecvent, barbatii gravidelor sunt mai speriati de perspectiva nasterii decat sotiile lor. Ei pot trai un sentiment intolerabil de neajutorare si dezarmare, in fata incercarilor la care sunt supusi si care fac din adaptabilitatea rapida un exercitiu impus.
Cum pot face fata barbatii tuturor acestor schimbari?
Raspunsul este acelasi ca si in cazul femeilor: schimbarile sunt dificile, insa necesare. Si, dupa ce te-ai adaptat, iti dai seama ca ai trecut intr-o noua etapa, foarte frumoasa, a vietii. Si nu ai mai vrea sa te intorci inapoi, chit ca sunt unele lucruri care iti lipsesc.
Pentru a face fata tuturor acestor schimbari informatia este cheia. Si ea se obtine citind, mergand la cursuri, discutand cu alte persoane aflate intr-o situatie similara.
Din cauza densitatii informationale a cartilor asupra graviditatii, a accentului pus pe comenzi si prescriptii, mai degraba decat pe sugestii, precum si a adresarii lor in cvasi-totalitate catre mamici, cel putin pe piata romaneasca, taticii in devenire se pot simti, pe drept cuvant, frustrati si pierduti intr-un hatis fara iesire. Totusi, este recomandabil ca ei sa ia contact cu aceste carti, parcurgandu-le in doze informationale mici, astfel incat sa fie doar cu putin inainte de ceea ce se petrece in sarcina reala a partenerei.
Asa ca, puteti apela la altceva, cum ar fi aplicatiile pentru smartphone. Exista unele concepute exact pentru viitorul tatic, cu mai mult umor si mai putina informatie. Utile sunt si cursurile pentru sarcina sau cresterea copilului. Asa puteti afla rapid informatia esentiala si aveti acces la aplicatii practice, mult mai pe placul barbatilor. Exista chiar si bloguri de tatici, pe care le puteti consulta ca sa gasiti pe cineva care este de aceeasi parte a baricadei.
Si, cel mai important: Incurajarile, imbratisarile duioase, timpul acordat partenerului, micile cadouri si atentii toate pot ajuta cuplul sa depaseasca fara mari traume perioada de acomodare.