Prima femeie care a primit un uter de la un donator decedat este acum insarcinata, au anuntat medicii ei din Turcia. Operatia de transplant s-a efectuat in luna august 2011, dupa numai 18 luni de la interventie, femeia fiind inseminata artificial cu un embrion provenit de la propriul ovul fecundat in vitro.
Medicii de la Spitalul Universitar Akdeniz din Antalya au declarat pentru AFP ca tanara, in varsta de 22 de ani, este insarcinata in doua saptamani, iar nasterea va avea loc, cel mai probabil, prin cezariana. Daca totul decurge normal, dupa nastere, uterul va fi indepartat pentru a se evita complicatiile si riscul de respingere.
Derya Sert s-a nascut fara uter, insa cu ovarele intacte, malformatiile de acest gen afectand una din 5.000 de femei, potrivit medicilor turci.
In anul 2011, cand a primit uterul de la o femeie decedata, Sert a fost considerata un "miracol medical", interventia fiind o premiera absoluta pentru doctorii de la Spitalul Akdeniz.
Anterior acestei interventii, a mai existat o singura tentativa de transplant de uter de la un donator viu, efectuata in anul 2000, in Arabia Saudita. In acel caz insa, uterul transplantat a dus la grave probleme de coagulare a sangelui, motiv pentru care a fost indepartat dupa numai 99 de zile de la interventie.
In cazul de fata, pacienta a avut norocul ca la putin timp dupa transplant sa apara menstruatia, cel mai bun semnal al faptului ca uterul a devenit functional.
Chiar daca reusita medicilor turci reaprinde speranta pentru mii de femei aflate in situatii similare, expertii avertizeaza ca sarcina in aceste conditii nu este lipsita de riscuri, atat pentru mama, cat si pentru copil. Malformatiile congenitale sau nasterea prematura sunt foarte posibile din cauza medicamentatiei imunosupresoare, care se admninistreaza pacientilor cu transplant.
Ceapa verde
Ceapa verde este un aliment miraculos. Primavara beneficiile pe care le aduce organismului ceapa varde sunt insa uriase. In cazul femeilor insarcinate cura cu ceapa verde este aproape obligatorie, mai ales daca te-a prins primavara cu burtica.
Ceapa verde contine multa vitamina C, potasiu, calciu, sulf, fibre alimentare. Ceapa verde poate fi consumata fara limite in salate, in mancaruri si ciorbe, pentru ca minerale isi pastreaza toate proprietatile si daca este fiarta. Cura de ceapa verde este ideala pentru persoanele care au afectiuni dermatologice, ca urmare a efectului detoxifiant puternic adus de cantitatea mare de sulf din ceapa, fara nici un fel de efecte adverse.
Ceapa, atat cea verde cat si cea uscata, este recunoascuta pentru proprietatile purificatoare, stimuland, in acelasi timp, si procesele de regenerare ale organismului. Spre deosebire de cea uscata, la ceapa verde, aceste proprietati sunt mult mai pronuntate decat la cea pe care o pastram pentru iarna. O cura de ceapa verde prelungita pana-n vara are efect diuretic, depurativ, antialergic, regleaza activitatea endocrina a organismului, ceea ce este un benefici evident pentru femei si pentru cele insarcinate in special.
Ceapa verde combate eficient acneea, iar pentru acest scop o cura de ceapa verde, de cel putin 15 zile, este ideala. Ceapa verde are efect diuretitic si depurativ, ajutand la curatarea tenului din interior.
Cura de ceapa verde regleaza glicemia si este recomanda diabeticilor in cure de lunga durata. Aceasta o face ideala in diabetul de sarcina. Ceapa verde regleaza eficient activitatea renala mai ales daca este asociata cu un consum mare de lichide.
Ceapa verde are un puternic efect antibacterian, detoxifiant, expectorant, astfel ca prevenire si trateaza bolile respiratorii. In plus are si proprietati anticoagulante impiedicand formarea trombozelor si scade nivelului colesterolului si al trigliceridelor, prevenind in acest fel bolile cardiovasculare. Nu in ultimul rand ceapa are proprietati anticancerigene foarte puternice, proprietati care se datoreaza produsilor sulfurati din compozitie.
Articole relationate
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Ești gravidă și dormi mai puțin de 7 ore pe noapte? Cum poate fi afectat copilul
Cercetările chinezilor au identificat o posibilă corelaţie între lipsa odihnei în timpul sarcinii şi posibilitatea ca nou-născutul să sufere de întârzieri în...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu