Sari la conținut

Insarcinata la 70 de ani

Daca te inscrii cumva in psihologia 'toate mi se intampla numai mie' si ti se pare ca greturile, durerile de spate si lucrurile pe care le ai de cumparat iti fac viata insuportabila, atunci urmatoarele povesti iti vor demonstra ca in cazul tau se poate vorbi despre sarcina, dulce sarcina.

1. Cea mai varstnica femeie care a nascut

Toti ne uitam cu uimire la femeile care se decid sa aiba copii la 40 de ani. Insa uimirea noastra nu este indreptatita. Pentru ca nu de mult, in 2008, Rajo Devi, in varsta de 70 de ani a dat nastere unui copil sanatos. Sa nu credeti ca a fost o intamplare, ci o dovada ca iti poti dori copii la orice varsta si medicina moderna poate face miracole. Rajo Devi era casatorita de 50 de ani, perioada in care a tot incercat sa aiba un copil. Pana la urma, la 60 de ani, dupa zece ani de menopauza, a apelat la fertilizare in vitro si visul sau s-a implinit. Dupa cum a relatat, perioada de sarcina i s-a parut a fi una usoara.

2. Sa ramai insarcinata cand esti deja insarcinata

Poate parea cel mai bizar lucru posibil, insa totusi este real. Acest lucru se poate intampla daca inca ovulezi chiar daca esti insarcinata. In lume sunt cunoscute 10 astfel de cazuri. Ultimul a aparut in 2006 in Sua, cand mama, aflata in trimestrul doi, a facut o ecografie de rutina. Aceasta a relevat ca exista inca un fetus, mult mai mic ca varsta gestationala. Cei doi frati nu erau gemeni. Amandoi s-au nascut sanatosi.

3. Bebelus enorm la nastere

Probabil ca ati auzit de diabetul gestational si in ce mod influenteaza el greutatea bebelusilor la nastere: bebelusul primeste prea multa glucoza si este mult mai mare si mai greu decat un bebelus obisnuit, care are in jur de 3 kg jumatate. In 2009 o femeie din Indonezia avand aceasta problema medicala a dat nastere unui baietel care cantarea peste 8 kg si era lung de 61 de cm. Adica arata aproximativ ca un bebelus de un an de zile. 

4. Travaliu de peste 27 de ore

Cand te gandesti la nastere tot ce iti doresti este sa nu te doara prea tare si sa se termine repede. Insa natural, fara vreo cezariana. In medie, in cazul primei nasteri, travaliul dureaza intre 6 si 12 ore pana cand ajungi la dilatarea completa. Daca esti la a doua nastere chiar mai rapid, intre 3 si 6 ore. Aceasta nu este insa o regula, dupa cum a aflat o femeie din Sua aflata la al doilea copil. Dupa 22 de ore de travaliu dilatarea inca nu se facuse complet. Au mai fost necesare inca 7 ore de contractii la cateva minute pentru a intra in faza trei a travaliului si sa poata naste propriu zis. 

5. Travaliu sub 2 ore

Poate sa para o binecuvantare, insa nu este chiar asa. In primul rand pentru ca presiunea asupra tesuturilor este foarte mare si se pot rupe. In al doilea rand fiindca este posibil ca nici macar sa nu mai ajungeti pana la spital, ci sa fiti chiar pe drum, nici macar acasa. Si daca locuiesti exact in orasul in care este spitalul conditiile de trafic pot fi atat de dificile incat sa iti ia mai mult de o ora sa ajungi la el. Nu mai vorbim de cazul in care esti intr-o alta localitate. 

6. Nasterea pe neasteptate

Probabil ca voi aveti impresia ca simtiti fiecare secunda a sarcinii voastre, ceea ce le face, desigur, foarte multe. Dar si sa nu le simti nu este bine. Exista cazuri in care poti sa ai ciclu chiar daca esti insarcinata si se cunosc mai multe povesti in care mamele nu au aflat ca sunt insarcinate decat in clipa in care au nascut! Si sa nu credeti ca erau intr-un spital, cu o echipa de medici pregatita sa le ajute. Cu alte cuvinte, un pat de spital, un medic cunoscut poate fi un privilegiu. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!