Sari la conținut

Insuficienta placentara

Placenta este esentiala pentru dezvoltarea copilului in uterul matern. Insuficienta placentara face dificila evolutia copilului si prezinta un risc major pentru acesta.

Insuficienta placentara este o afectiune rara, dar foarte grava a sarcinii pentru ca acest organ minunat nu mai poate sustine nevoile nutritionale si de oxigen ale copilului nenascut. In functie de momentul incepand de la care se poate vorbi despre instalarea insuficientei placentare riscurile asupra fatului sunt mai mici sau mai mari. In cazul cel mai fericit acesta vine pe lume sanatos, dar cu o greutate mai mica la nastere, in cazurile cele mai grave, fatul nu supravietuieste.

Exista un risc crescut pentru femeile diagnosticate cu insuficienta placentara de a avea copii cu malformatii, cu deficit intelectual si cu afectarea capacitatilor motorii, ca urmare a carentei de oxigen si de nutrienti pe care le suporta copilul in timpul dezvoltarii intrauterine.

Insuficienta placentara implica si o reducre a nivelului hormonilor care sustin sarcina, placenta avand un rol esential in producerea acestor hormoni, adevarati "constructori" care urmaresc si controleaza evolutia sarcinii. Insufienta placentara scade si protectia impotriva bacteriilor si virusilor pe care placenta normala o asigura copilului in uter.

De ce apare insuficineta placentara? Exista mai multi factori care duc la instalarea insuficientei placenmtare. Trebuie spus ca de cele mai multe ori, placenta se formeaza si se dezvolta (placenta este complet formata in cea de a 12 saptamana de sarcina, iar procesul incepe imediat dupa instalarea ovului fecundat in uter) insuficient, fiind rare situatiile in care placenta se "strica" in cursul sarcinii.

Cauzele insuficientei placentare sunt: diabetul avansat, necompensat, hipertensiune arteriale, tulburari grave de coagulare ale sangelui, necompensate inainte de sarcina, anemia severa, o serie de medicamente care regleaza tensiunea si care sunt periculoase in cursul sarcinii, fumatul, consumul de droguri (cocaina, heroina si amfetamine).

Risc de insuficienta placentara au femeile care traiesc la mare altitudine, dar si femeile care nu se alimenteaza corespunzator. Vezi aici ce se afla in jurul bebelusului tau, in uter.

    Diferenta intre un bebelusi nascut la termen de o mama cu placenta normala si un bebe lusi care s-a dezvoltat in conditii de insuficienta placentara

Insuficienta placentara apare ca fenomene secundar in dezlipirea de placenta, fapt care de regula apare dupa luna a saptea de sarcina.

Nu exista simptome pe care femeia insarcinata sa le perceapa si care sa indice insuficienta placentara, dar greturile foarte accentuate, lipsa de apetit a mamei pot fi considerate eventuali indicatori ale insuficientei placentare.

Afectiunea se observa la prima ecografie. Pentru aceasta medicul trebuie sa masoare grosimea placentei si daca acesta nu o face, femeia gravida trebuie sa solicite aceasta evaluare medicului.

Insufienta placentara nu poate fi vindecata, dar poate fi monitorizata. Reapausul total, suplimente de minerale si vitamine, controlul si supravegherea atenta a sarcinii ofera sanse femeilor cu aceasta suferinta sa aduca pe lume un copil sanatos. De regula acestia vin pe lume mai devreme, tocmai pentru protectia lor, prin cezariana la inceputul lunii a saptea de sarcina. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!