Nu este un scenariu deosebit in zilele noastre - intai ramai insarcinata si abia apoi faci nunta. Sau intai ramai de mai multe ori insarcinata cu acelasi partener si apoi faci nunta. Sau ai mai multi copii cu cineva dar nici prin cap nu iti trece sa faci vreo nunta.
Aceste cazuri se intalnesc atat de des incat nici macar nu le mai bagam in seama, chiar daca pe timpul parintilor nostri ar fi constituit scandalul urbei. Si, probabil, pe timpul bunicilor cuplul ar fi trebuit sa se mute cu totul din localitate ca sa scape de barfe care se tineu chiar si dupa ani si ani de zile.
Motivul este fara indoiala o modificare a mentalitatii in ceea ce priveste casatoria. Acum este considerat in general ca te casatoresti dupa ce celelalte 'probleme' au fost rezolvate - ai terminat stidiile, locuiesti in propia ta casa, ai un serviciu care te satisface, te-ai distrat 'suficient'. Inainte se considera ca mariajul este tocmai baza de la care se porneste pentru a obtine toate acestea.
Asa cum se intampla de obicei, acest trend modern este mult mai pronuntat in America decat la noi. Sa vedem care este situatia acolo, conform unui studiu recent facut de National Center for Family & Marriage Research.
Varsta medie pentru casatorie este 27 de ani in cazul femeilor si 29 de ani in cazul barbatilor, in crestere permanenta de mai multe decade.
Varsta medie la care o femeie da nastere primului sau copil este de 26,5 ani.
Dupa cum se vede, in America, cazurile in care o femeie are un copil inaintea casatoriei sunt mai numeroase decat celelalte. 48% din toate nasterile sunt ale unor femei care inca nu sunt casatorite, marea lor majoritate cu varsta sub 30 de ani.
Concluzia studiului este ca in timp ce pentru femeile cu educatie superioara un asemenea scenariu de viata se poate dovedi benefic, pentru femeile cu studii medii el este calea spre o viata extrem de dificila si lipsita de prea mari perspective.
Daca tot aveti copilul si formati o familie mai merita sa faceti nunta? Tot studiile arata ca da. Atat barbatii cat si femeile maritate au declarat ca sunt intr-un procent mai mare multumiti de viata lor decat cei necasatoriti. In plus, posibilitatea ca un cuplu sa se desparta atunci cand nu exista actul casatoriei este de 3 ori mai mare. Lipsa casatoriei isi pune amprenta si asupra copiilor: Copiii care provin din cupluri ce nu sunt casatorite statistic au rezultate mai slabe la scoala si probleme emotionale, arata studiile.