Sari la conținut

Intelege corect rezultatele testelor prenatale

Testele prenatale sunt un moment destul de stresant pentru viitoarea mama, mai ales daca este vorba de testele care urmeaza sa stabileasca daca exista sau nu defecte congenitale.

In primul rand orice femeie insarcinata trebuie sa stie ca testele prenatale sunt obligatorii si trebuie efectuate in primul trimestru de sarcina. O alta categorie de teste urmeaza dupa ecografiile periodice, daca medicul are nelamuriri sau suspiciuni.

Ceea ce trebuie sa stie orice viitoare mama este ca un rezultat pozitiv al testelor prenatale, care urmaresc sa identifice anomalii congenitate de tipul sindromului Down sau spina bifida, nu inseamna ca boala este prezenta, ci doar o probabilitate mai mare ca aceste anomalii sa apara.

Singurele investigatii care aduc rezultate de certitudine este aminocenteza si alte investigatii care fac o analiza a ADN-ului fetal. De partea cealalta un rezultat negativ inseamna o probabilitate mica si foarte mica ca viitorul tau copil sa prezinte o malformatie congenitala.

Testele de screening pe care le fac femeile insarcinate in primul trimestru sunt suficient de elocvente, mai ales pentru medicii specialisti, dar rezultatele acestora sunt probabilistice. Combinatia intre ecografiile de inalta rezolutie, testele clasice si investigatiile periodice te pot feri de surprize. Dar o certitudine poate fi adusa doar de aminocenteza, investigatie care se face doar daca exista suspiciuni certe si daca exista o probabilitate ridicata fata de riscul prezentei unor anomali congenitate.

 
Exista o serie de anomali congenitale care pot fi foarte usor identificate la investigatiile vizuala, medicul oferint si prognostiul d eevolutie dupa nastere, in cazul in care mama decide sa pastreze sarcina.
 
 
Cea mai buna solutie este dialogul deschis intre mama si medic. Colaborarea onesta dintre acestia, cu cartile pe fata este o garantie pentru a avea un copil sanatos. In plus, trebuie luat in calcul si jocul probabilitatilor, dar si caranterisiticile genetice ale parintilor.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!