Ce complicatii dau RH negativ?
Răspunsuri
Problema rh este un subiect extrem de delicat. Dacs5 ambii parinti au rh negativ , atunci nu este nici un fel de problema. Daca, insa părinții au rh diferit , atunci este nevoie sa se faca dozari de anticorpi, începând cu cel de-al doilea copil.
Compatibilitatea Rh este esentiala pentru dezvoltarea unei sarcini sanatoase. Atunci cand exista incompatibilitati Rh intre mama, tata si fat pot aparea complicatii grave la fat. Rh-ul negativ la mama si pozitiv la tata si la fat reprezinta cea mai grava situatie.Este necesar sa iti cunosti Rh-ul pentru ca exista situatii in care combinatiile dintre Rh pozitiv si negativ la mama, fat si tata pot dezvolta izoimuizarea (un conflict imunologic).
In timpul sarcinii Rh-ul negativ este singurul care pune probleme si care face ca o sarcina sa fie cu grad mare de risc. Se pare ca mamele care au Rh negativ determina aparitia unor anticorpi impotriva celulelor de sange cu Rh pozitiv, chiar si impotriva celor ale propriului copil. In aceasta situatie se spune ca mama este sensibila la Rh.
In timpul sarcinii Rh-ul negativ este singurul care pune probleme si care face ca o sarcina sa fie cu grad mare de risc. Se pare ca mamele care au Rh negativ determina aparitia unor anticorpi impotriva celulelor de sange cu Rh pozitiv, chiar si impotriva celor ale propriului copil. In aceasta situatie se spune ca mama este sensibila la Rh.
Cand sistemul imun al unei persoane Rh-negative, este expus pentru prima data la sange Rh-pozitiv, este nevoie de cateva saptamani pentru a se dezvolta imunoglobuline de tip M (anticorpi IgM). Acesti anticorpi IgM sunt prea mari pentru a traversa bariera placentara si din acest motiv, fatul Rh-pozitiv care a declansat sensibilizarea nu este de obicei afectat.
Buna, eu am rh nehativ iar sotul meu pozitiv, sunt la prima sarcina.....asa ca nu am avut probleme, a trebit doar sa fac un set de analize din 2 in 2 luni iar la nastere a luat sange micutului sa vada ce rh are...a iesit cu rh meu. daca avea rh pozitiv eram nevoita sa fac acel vaccin pt o a 2 sarcina fara probleme.
Buna! Daca ambii soti au Rh negativ sau este prima sarcina, complicatii nu exista insa daca unul din soti are rh negativ sau este voarba de o a doua sarcina (caz in care mama nu si-a facut vaccinul cu imunoglobulina), pot aparea complicatii si de aceea se recomanda sa se faca titrajul de anticorpi. Eu am Rh negativ si sotul pozitiv...iar la prima sarcina nu am avut probleme legate de acest aspect si nici nu am facut vaccinuri sau alte tratamente speciale insa regret ca nu am facut vaccinul cu imunoglobulina.
Daca ambii soti au Rh negativ sau este prima sarcina, complicatii nu exista insa daca unul din soti are rh negativ sau este voarba de o a doua sarcina (caz in care mama nu si-a facut vaccinul cu imunoglobulina), pot aparea complicatii si de aceea se recomanda sa se faca titrajul de anticorpiCand sistemul imun al unei persoane Rh-negative, este expus pentru prima data la sange Rh-pozitiv, este nevoie de cateva saptamani pentru a se dezvolta imunoglobuline de tip m
La prima sarcina nu sunt riscuri. De la a doua sarcina sunt riscuri de malformatii. De aceea la nastere i se administreaza mamei vaccin cu imunoglobulina . Doctorul care iti monitorizeaza sarcina te va pune sa faci regulat analiza de prezenta a anticorpilor anti D . Personalul medical sfatuieste ca distanta dintre copii sa fie de 5 ani tocmai ca sa eviti aceste riscuri.nu te ingrijora incearca sa privesti partea buna a lucrurilor. Si eu cand am aflat ca am rh negativ am bocit o zi intreaga ....acum am un bebe sanatos si frumos.
CE stiu eu este ca compatibilitatea de grup RH nu are consecinte la prima sarcina,ci numai la urmatoarele.....dar pt a nu se dezvolta anticorpi anti-RH se poate face un tratament cu imunoglobuline care au efect asupra sarcinilor urmatoare..Santate maxima!
buna eu stiu ca pot da peste cap structura genetica la cel de-al doilea copil. primul stiu ca are foarte putine sanse sa aibe ceva in schimb cel de-al doilea da. Stiu ca s efac tratamente de imunoglobine( doze lunare la spital) si altfel eviti complicatile care pot aparea in viitor. Multa sanatate tie si celui mic
Atunci când mama are Rh negativ, iar copilul Rh pozitiv (moştenit de la tată), la prima sarcină, în sângele gravidei se vor produce anticorpi anti Rh. La o a doua sarcină, în cazul în care copilul are tot Rh pozitiv, anticorpii anti Rh produşi anterior la mamă vor distruge globulele roşii din sângele copilului, ceea ce duce la complicaţii.
În general, incompatibilitatea de Rh nu are consecinţe asupra primei sarcini.
Scopul măsurilor profilactice este de a împiedica formarea anticorpilor anti-Rh (D). În acest caz se impune imunizarea cu imunoglobuline anti D, un ser care va neutraliza hematiile Rh pozitive ajunse în circulaţia sanguină a gravidei
Trimite răspunsul la întrebare