Se vorbeste despre necesarul crescut de minerale in timpul sarcinii, iar pe lista cu minerale importante sunt mentionate calciul, fierul si magneziul. Iodul este uitat, desi rolul lui este vital, atat pentru mama cat si pentru viitorul copil. Vorbim despre toate acestea.
Deficitul de iod din organism in timpul sarcinii poate provoca aparitia retardului mintal in cazul bebelusilor. Efectele apar chiar si in cazul unui deficit minor de iod in organismul femeii. Deficitul se instaleaza rapid, este destul de greu de recuperat si poate afecta ireversibil capacitatea intelectuala a fatului. Deficitul de iod in timpul sarcinii afecteaza functiile cognitive al copilului, iar un deficit de iod moderat spre sever reduce coeficientul de inteligenta cu 10 - 15 puncte. Pe de alta parte se poate vorbi despre un deficit general de iod, atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, acest mineral fiind unul ignorat.
O solutie imediata este consumul de sare iodata, acest tip de sare aducand un aport minim necesar. Adaugarea acestui oligoelement in sare pare sa fie cea mai ieftina metoda eficienta de a controla deficitul de iod. Restul necesarului de iod este adus in principal prin consumul de lapte de vaca.
Alte produse bogate in iod sunt fructele de mare si pestii (codul, bibanul, crevetii, algele marine), produsele lactate si ouale (mai ales daca animalele au avut parte de hrana bogata in iod), legume si fructe: ceapa, usturoiul, spanacul, varza, morcovul, prazul, rosiile, perele si strugurii.
Organismul uman si implicit cel al femeii insarcinate are nevoie de 100-250 micrograme de iod/zi.
Pentru o imagine mai clara asupra cantitatii de iod continuta de alimente afla ca 1/4 dintr-o lingura de sare iodata ofera organismului 95 de micrograme de iod, 200 de grame de peste oceanic aduc 650 micrograme de iod, un pahar de lapte aduce 4-11 micrograme, 200 de grame de legume intre 1-10 micrograme, ouale de pasare - 10 micrograme in fiecare ou, iar carnea (pui, porc si vita) circa 3-4 micrograme, in 100 de grame.
Citeste si:
Trei minerale esentiale in cursul sarcinii
Articole relationate
Durere de sâni, chiar și după încheierea menstruației – Care ar putea fi cauza?
"Abia mi-a trecut menstruația și tot mă dor sânii. De obicei, durerea dispare odată cu menstruația, dar acum persistă. Ar trebui să mă îngrijorez? Ce ar putea...
Ce le mai dăm copiilor, la cină? Trei rețete de iarnă simple și rapide
Pe timp de iarnă, când zilele sunt mai scurte și temperaturile scad, ne dorim preparate calde, hrănitoare și ușor de făcut. Copiii au nevoie de mese echilibrate, dar...
Testul de sarcină este pozitiv, dar nu am simptome. Ce se întâmplă?
Ai făcut un test de sarcină, iar rezultatul este pozitiv, dar nu simți nimic diferit. Fără grețuri, fără oboseală extremă, fără schimbări evidente. Este normal...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu