Sari la conținut

Isteria monitorizarii miscarilor bebelusului

Misca, nu misca, parca a miscat, nu a mai miscat de doua ore, stai... a miscat din nou. Nu misca de 8 ore, ma duc la medic! Dar e 2 noaptea, unde mergi? Trebuie sa vad, sper sa mai traiasca pana ajung la urgenta!

Cam acesta este scenariul pe care il recunosc multe dintre voi si prin care am trecut si eu. Oricat de multe articole am citit despre miscarea fetala, tot eram convisa ca ceva nu este in regula, ca este prea linistit, ca nu il simt ore sau chiar zile intregi. Medicul meu ginecolog, o doamna careia ii pot un mare respect, imi spunea mereu: „stai linistita, este foarte bine, esti prea stresata. Tu trebuie sa te linistesti.” Acum, privind retrospectiv pot sa trag cateva concluzii si sa ti le spun si tie in speranta ca vei actiona altfel:

  • In principiu bebelusul este bine
  • Miscarile fine pe care le simti SUNT miscari fetale
  • Daca partenerul spune ca a simtit o miscare avand mana pe burta ta, crede-l
  • Nu incerca sa masori miscarile fetale la serviciu dupa ce ai iesit dintr-o sedinta de 2 ore
  • Noaptea incearca sa dormi, nu incerca noapte de noapte sa numeri miscarile bebelusului
  • Exista perioade mai active si perioade mai linistite, bebelusul are si el ritmul lui propriu
  • NU vei incepe sa simti miscarile inainte de 16—20 de saptamani (uneori chiar 22)
  • Ai incredere in medicul tau

Cum se simte?

La inceput senzatia pe care am resimtit-o a fost ca si cum un pestisor se plimba in burta. Semana cumva cu gazele pe care le resimtisem inca din primul trimestru, dar era diferita. Simteam ca si cum un pestisor scotea bule si se plimba de colo colo.

Am inceput sa simt miscarile seara dupa ce terminasem un capitol din Muntele Vrajit a lui Thomas Mann (superba carte, o citeam a treia oara pentru ca ma linisteste ori de cate ori o citesc). Eram relaxata, calma si linistita. Si atunci a hotarat ca este momentul sa imi spuna „Servus, mama!”. Am plans de fericire ca l-am simtit si atunci am realizat pentru prima data ca am un bebelus in burtica care traieste dupa regulile si vointa lui, iar eu sunt doar receptaculul care il va aduce pe lume.

Cat de des il simti

La inceput il vei simti rar si cand vei fi foarte linistita. Este posibil sa il simti de cateva ori intr-o zi si apoi deloc in ziua urmatoare. Dar cu cat vei avansa in sarcina, il vei simti din ce in ce mai des si pe la jumatatea trimestrului al doilea il vei simti regulat.

Citeste cand il vei simti prima data.

Deja iti vei da seama care este ritmul lui si este bine sa incepi sa iti notezi miscarile lui. Dar nu fa gresela (ca mine!) sa crezi ca il vei simti la fel intreaga zi. In timpul zilei esti tensionata, lucrezi, alergi, conduci masina si tot corpul tau este tensionat.Nu ii vei putea simti miscarile fine doar seara sau dupa amiaza cand esti linistita si relaxata.

De aceea este bine sa iti alegi seara o anumita ora cand stii ca esti mereu relaxata si sa numeri miscarile bebelusului. Daca vei simti ca incepe sa se miste mai incet, apeleaza la medic. Odata ce ii vei simti miscarile, trebuie sa le simti pana la finalul sarcinii, si de cele mai multe ori cu aceesi frecventa, chiar daca bebelusul a crescut in greutate si are mai putin spatiu in burtica.

Din experienta mea iti spun insa ca cel mai important lucru este sa nu te stresezi. Odata ce frica si stresul au intrat in sufletul tau, miscarile bebelusului vor parea neregulate, miscarile fine vor fi interpretate ca fiind gaze, iar momentele cand el doarme se vor transforma in cele mai catastrofice scenarii.

Este nevoie sa simti cca 10 miscari distincte in doua ore si asta inseamna ca totul este bine. Lasa grijile deoparte, asculta-ti instinctul si simte-ti bebelusul. Totul va fi bine!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!