Prea mici, prea mari, durerosi, delicati, ca niste mere, ca niste pere, trecand prin incredibile transformari, de la pubertate, la adolescenta si apoi in perioada de sarcina si dupa nastere, la care se adauga transformarile lunare, pana la menopauza, sanii sunt simbolul femeii si dovada feminitatii.
Putine femei sunt pe depin multumite de sanii lor. Cele mai multe i-ar vrea altfel decat sunt. Mai mari, mai mici, cu o alta forma. Sanii sunt simbolul si marca feminitatii, sunt semnul maturitatii si un instrument al seductiei, dar in egala masura un motiv de nemultumire al femeilor. Statistic 4 din 10 femei sunt profund menultumite de sanii loc, ii percep ca fiind prea mici, prea prea lasati si departe de etaloanele de frumusete si de idealului imaginat si dorit in adolescenta.
Sarcina si maternitatea aduc o alta dilema pentru femei. Sanii care pana in acel moment erau detaliul esential al eroticului feminin, devin o sursa de hrana lipsita de orice element erotic. Dar acesta este doar una dintre conflictele interioare ale femeii atunci cand este vorba despre sani.
Monique Ayoun, jurnalist si scriitor francez, autorul unei cartii simpatice si amuzante, care treateaza un subiect serios: “Istoria sanilor mei” recunoaste ca este fericita posesoare a unor sani perfecti (mari, frumosi si senzuali, dupa cum se descrie singura), dar povesteste si despre momentele de angoasa teribila si de complexele prin care a trecut in adolescenta cand “sanii mei nu se mai opreau din crescut, iar eu paream ceva mic, ascuns in spatele unor sani absolut uriasi”. Monique Ayoun scrie: “Sanii vorbesc despre proprietara lor. Vorbesc despre aventuri, consumate sau viitoare, despre primul sutien, despre prima dragoste. Sanii mei pe care toata lumea stiu ca ii admira, au fost dezastrul adolescentei mele, iar fara mama mea, fara ajutorul si sustinerea ei, nu stiu ce s-ar fi intamplat”.
Una peste alta Monique Ayoun sustine in cartea sa ca sanii femeilor nu-si pierd niciuna din calitatile lor pe parcursul vietii, dar dobandesc pe masura evolutiei femeii noi si noi capacitati. Sanii raman simbolul eroticului feminin si al feminitatii indiferent de varsta, indiferent daca sunt sau nu sursa de hrana, indiferent daca trec prin transformari lunare sau prin perioada de menopauza.