Sari la conținut

Laxativele in sarcina

Constipatia este o problema frecventa in timpul sarcinii despre care femeile se feresc sa vorbeasca si care le cauzeaza de multe ori neplaceri mari. In cazul in care esti constipata peste masura, este posibil ca metodele naturale cum ar fi o dieta bogata in fibre si un aport mai mare de apa sa nu te ajute cine stie ce.

Cel putin in cazul meu, primele saptamani de sarcina au insemnat un chin imens din cauza constipatiei. Dureri de burta, miscari greoaie, senzatia continua de abdomen umflat. Din fericire, undeva in saptamana 12 constipatia a cedat si m-am bucurat si eu cu adevarat de sarcina. In momentele acelea iti vine sa iei aproape orice ca ameliorezi constipatia. Iar unele dintre primele solutii care iti vin in minte sunt laxativele. Inainte de a lua orice fel de laxativ, vorbeste cu medicul tau si informeaza-te despre cat de sigure sunt acestea in sarcina.

Este sigura folosirea laxativelor?

Inainte de a incerca orice fel de pastile, incerca sa scapi in mod natural de constipatie. Iata cateva sfaturi:

Mananca alimente pline de fibre: la modul ideal trebuie sa consumi 25 pana la 30 de grame de fibre pe zi, provenind din fructe (prune de exemplu), legume, cereale, paine integrala.

Citeste aici despre dieta care combate constipatia. 

Bea multe lichide: este important sa bei multe lichide, in special daca cresti cantitatea de fibre. Bea 10 – 12 cani de apa de lichid in fiecare zi. Cea care te ajuyta sa scapi de deseuri este combinatia de fibre si lichide. Daca faci multa miscare, este posibil sa fie necesar sa cresti cantitatea de lichide.

Fa zilnic exercitii: daca esti inactiva ai o mai mare sansa sa te pricopesesti cu constipatie in sarcina. Mersul, inotul si alte exercitii moderate ajuta la miscarile peristaltice ale intestinelor. Stabileste-ti un program de exercitii de 20-30 de minute de trei ori pe saptamana.

Redu sau elimina suplimentele de fier: suplimentele de fier contribuie la constipatie. O nutritie buna poate satisface necesarul de fier in sarcina. De asemenea, daca iei doze mai mici de fier pe parcursul intregii zile poate ajuta la reducerea constipatiei. Fa-ti analizele si apoi stabileste cu medicul tau cea mai buna metoda pentru suplimentarea fierului (in caz in care ai prea putin).

Daca nici una dintre metodele de mai sus nu merge, medicul iti poate sugera sa iei un laxativ usor. Un laxativ usor  considerat sigur in timpul sarcinii este laptele de magneziu. Este posbil ca medicul sa iti recomande si folosirea unui laxativ de lest (pe baza de mucilagii si fibre) si, in cele din urma, un laxativ lubrifiant care inmoaie scaunul, facilitand eliminarea lui.

Daca nici unul dintre aceste produse nu functioneza, este necesar uneori un medicament mai puternic. Trebuie sa consulti intotdeauna medicul inainte de a lua laxative mai puternice si, de asemenea, trebuie sa fii atenta la folosirea lor prea deasa. Laxativele cauzeaza diaree, duc la pierderea de lichide si...dau dependenta. Odata ce ai folosit laxative o anumita perioada de timp si nu ocazional, vei vedea ca ai nevoie de o cantitate mai mare si, de asemenea, de fiecare data cand vei fi constipata vei apela la ele in loc ca problema sa se rezolve de la sine.

De aceea, in sarcina este imperios necesar sa ai o atitudine profilactica si sa urmezi sfaturile de prevenire a constipatiei de mai sus. De asemenea, a doua regula importanta este sa nu iei nici un fel de medicament inainte de a-i spune medicului.

Atentie!

Unul dintre cele mai folosite laxative, uleiul de cod, nu este indicat in sarcina pentru ameliorarea constipatiei deoarece poate interfera cu absorbtia anumitor vitamine si minerale. Nici uleiurile minerale nu sunt indicate in sarcina din aceleasi motive.

Purgativele (laxative stimulante ale intestinului prin iritatie) sunt interzise in sarcina deoarece pot stiumula declansarea contractiilor uterine. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!