Pentru cei mai multi oameni soarele inseamna viata, caldura si o stare de bine. Se stie insa si ca expunerea prelungita la soare creste riscul de cancer de piele, iar mai nou, s-a stabilit o legatura intre soare si...fertilitatea scazuta!
Conform noilor cercetari, se pare ca daca te expui in mod prelungit la soare in sarcina inseamna ca vei avea mai putini copii si nepoti.
De ce intampla aceasta?
Soarele produce radiatie ultravioleta, iar expunerea la cantitati mari de radiatii ultraviolete (UV) poate avea o influenta majora asupra fertilitatii umane de-a lungul generatiilor.
Studiul realizat este unul care ia in calcul date istorice (a mai multor generatii) si, ca si altele inaintea sa, demonstreaza ca factorii la care suntem expusi in utero influenteaza supravetuirea si starea noastra de sanatate.
Pentru studiul de fata s-au luat in calcul datele din catastifele bisericilor din diferite zone ale Norvegiei dintre 1750 si 1900. Au fost incluse in cercetare datele provenind de la 9.062 de oameni, iar cercetatorii au studiat cateva variabile istorice cum ar fi varsta la care femeile au avut copii, cati copii au supravietuit dupa nastere si cati s-au casatorit/maritat si au avut copii la randul lor.
Apoi au comparat aceste informatii cu datele de mediu din perioadele in cauza. Au descoperit ca copiii nascuti in anii cu activitate solara intensa au avut un risc mai mare de mortalitate comparat cu copiii nascuti in anii cu activitate solara mai scazuta.
Viata mai scurta, fertilitate mai redusa
Activitatea solara este numarata in numarul de pete solare observate pe suprafata soarelui. Acestea variaza intr-un ciclu solar mediu de 11 ani (8 ani de activitate scazuta urmati de trei ani de activitate intensa). Bazat pe aceste informatii, cercetatorii au calculat cantitatea de radiatii pentru anii respectivi. Cu cat mai multa activitate solara exista, cu atat mai multe radiatii sunt prezente pe pamant.
Cercetatorii au descoperit ca durata de viata a copiilor nascuti in timpul anilor cu activitate solara mare a fost in medie cu 5,2 ani mai scurta decat a celorlalti copii. Diferentele in mortalitate au fost mai mari in timpul primilor doi ani de viata.
O posibila explicatie pentru mortalitatea infantila poate fi data de degradarea folatilor (vitaminei B) din cauza razelor ultraviolete. Acidul folic (folatii) este foarte important in sarcina pentru a preveni defectele de nastere cum ar fi spina bifida.
Autorii au identificat de asemenea faptul si ca copiii nascuti in anii cu activitate solara intensa au avut mai putini copii si acestia la randul lor s-au reprodus mai greu.
Citeste si despre legatura dintre expunerea la soare si acidul folic.
De ce sa nu faci bai de soare in sarcina
Perioada gestationala este cea mai vulnerabila perioada de dezvoltare pentru copil si tot ceea ce face mama o influenteaza direct. Baile de soare in sarcina duc la expunerea directa a mamei si a fatului la o cantitate mare de radiatii UV.
In afara defectelor de nastere care pot aparea din cauza scaderii de acid folic ca urmare a acestei expuneri prelungite, exista si riscul sa fie afectata si fertilitatea generatiilor urmatoare. Deci daca esti insarcinata si vrei sa ai multi nepoti, evita expunerea prelungita la soare.
Sursa foto: hepta.ro