Cand rudele zic „bine ca mama si copilul sunt sanatosi”, ai crede ca se opresc aici cu aprecierea nasterii. Dar nu....
Cand iti tii copilul in brate pentru prima oara nu te mai intereseaza nimic: nici ce-a fost cu sarcina si nasterea, nici ce va fi cu cresterea lui, nici ce ai de facut peste cateva zile, cand va intoarceti acasa, nici cum arati, nici ca esti obosita, nimic-nimic. E o stare de pace si fericire pe care ai vrea s-o perpetuezi toata viata. Si-apoi incep sa vina oameni apropiati in vizita la maternitate – rude, prieteni – care n-au aflat mai mult decat ca ai nascut si sunteti sanatosi – motiv pentru care i-au multumit lui Dumnezeu la momentul respectiv – dar care vor fi interesati de cu totul altceva la locul faptei. Asa ca pregateste-te sa le raspunzi la sau, macar, sa digeri urmatoarele curiozitati:
-
Ce lungime si greutate are copilul? Da, trebuie sa tii minte aceste detalii, o sa te intrebe toata lumea de ele, de la femeile mai in varsta din familie si prietenele-mamici (carora si lor aceste cifre le-au marcat viata), pana la persoane fara vreo legatura cu copiii, dar care au aflat, totusi, ca acesti parametri ar fi de maxima importanta in aprecierea nou-nascutului. De parca l-ai luat de la macelarie, fix asa e.
-
A plans copilul la nastere? Se pare ca si asta e un aspect foarte important de retinut de catre proaspata mama (sau domnul tata, daca a asistat si el la eveniment) si de transmis curiosilor. Se pare ca un copil la parametri optimi trebuie sa urle din toti bojocii, macar ca i-e frig cand iese de-acolo, daca nu de palmele doctorului peste fundulet. Ca sa stii de la o mama al carei copil s-a nascut intr-o atmosfera fara stres – nu, copilul nu trebuie brutalizat la nastere de catre personalul medical, o sa planga el cand o avea nevoie de ceva.
-
Ce nota a primit copilul la nastere? Se pare ca acest fapt a devenit atat de important pentru lumea implicata in nasterea copilului (mai ales pentru cei de la capatul celalalt al firului), incat toti nou-nascutii au inceput sa primeasca mult-ravnitul 10 la nastere. (Vezi mai multe despre scorul APGAR de la nastere aici. ) Chiar si cei nascuti prin cezariana primesc, mai nou, punctajul maxim, cand medicii s-au pus de mult de acord ca nu poate fi cazul despre asa ceva. Prima nota din viata copilului tau este supra-evaluata mult, au recunoscut si neonatologii. Spune-le-o si celor interesati de acest aspect.
-
Ce incidente ai avut la nastere? Pe vremea mamelor noastre slab informate si pregatite pentru acest moment, infricosate de povestile rudelor lor mai in varsta, obligate de sistemul comunist sa duca sarcini nedorite la capat, nasterile erau, de obicei, un calvar. Asa ca se asteapta la aceleasi impresii de la tine: cum te-ai chinuit ore intregi in travaliu; cum s-a suit moasa pe burta ta si ti-a impins copilul cu cotul; cum te-ai rupt „jos”; cum era sa mori parasita de personalul medical pe un pat de salon; cum ai pierdut o gramada de sange etc. Nu esti datoare sa le dai satisfactie, poti sa te limitezi la adevarul nasterii prin care tocmai ai trecut.
-
Ai reusit sa alaptezi? E un intreg circ cu asta, mai ales in spitalele de stat, din ce am auzit. Spun „am auzit”, pentru ca eu mi-am pus copilul la san cu cordul ombilical inca atasat, iar lucrurile eu evoluat de acolo... In schimb, in cazul nasterilor tipic romanesti, mama este despartita de copil, fiecare merge intr-un alt salon, alaptarea trebuie sa se faca cu program, cu tehnica si aparatura din spital, sub presiunea personalului medical. Sunt multe lucruri implicate in alaptarea din spital care-o pot da peste cap. Asa ca intrebarea rudelor chiar e indreptatita...
- Ai ramas cu burta? Da, trebuie sa raspunzi la asta a doua zi dupa nastere, cand iti vin primii oameni in vizita la maternitate. Stiu, e stupid, mai ales ca o femeie care a nascut si care a mai citit una-alta isi aduce aminte ca nasterea te lasa cu o burtica de aproximativ luna a cincea. Care se retrage mai repede sau mai greu in functie de cum ai nascut, de lucrurile pe care le faci in sensul asta (porti burtiera, faci sport, alaptezi sau nu, faci masaj uterului), de mostenirea genetica etc.
In concluzie, primele dati cand schimbi scutece si faci baie unui bebelus fragil nu sunt grele, dar primele vizite de la apropiati sunt. Pentru alea trebuie sa te imbarbatezi.
Sursa foto articol: mmcoakridge.com