Milioane de oameni beau zilnic cafea și energizante, făcând din băuturile cu cofeină cele mai frecvente stimulente din lume. Băuturile energizante cu multă cofeină sunt cele mai consumate băuturi de mai bine de două decenii, în special în rândul adulților și adolescenților.
Cu toate acestea, femeile însărcinate ar trebui să fie atente la băuturile energizante și la aportul lor total de cofeină, potrivit unui expert de la UT Southwestern Medical Center.
„Băuturile energizante conțin cantități diferite de cofeină, așa că este indicat să verifici etichetele nutriționale”, a spus David B. Nelson, profesor asociat de obstetrică și ginecologie și șef de divizie de medicină materno-fetală.
Se recomandă un consum moderat de cofeină, adică mai puțin de 200 de miligrame pe zi, pentru femeile însărcinate sau femile care încearcă să rămână gravide. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi spune că acest nivel nu pare să fie asociat cu avortul spontan sau cu nașterea prematură, dar legătura dintre consumul de cofeină și restricția de creștere a fătului rămâne incertă.
► Citește și: Dacă bei cafea în timpul sarcinii, copilul tău va fi scund? Ce spun studiile
Conținutul de cofeină din băuturile energizante variază de la 50 mg până la 500 mg. O ceașcă de cafea conține puțin sub 100 mg de cofeină, iar cantitatea din sucuri variază foarte mult.
Întrebarea dacă rezultatele adverse ale sarcinii sunt legate de cofeină este oarecum controversată, potrivit celei mai recente ediții a lui Williams Obstetrics, care a raportat că un consum mare de cofeină (aproximativ 500 mg pe zi) crește ușor riscul de avort spontan. Studiile care implică un aport moderat, mai puțin de 200 de miligrame pe zi, nu au identificat un risc crescut. Un studiu recent efectuat pe paciente din 10 state a constatat că umrătoarele: consumul zilnic de cofeină înainte de sarcină sau în primul trimestru nu a fost strâns legat de malformațiile congenitale.
► Citește și: Ceai verde în sarcină. Este sigur sau nu?
Dr. Nelson spune că poate fi dificil să reduci consumul de cofeină, iar acest lucru poate provoca simptome de sevraj, inclusiv dureri de cap, oboseală și somnolență, scăderea vigilenței, dispoziție depresivă, iritabilitate și probleme de concentrare.
„Reducerea treptată a consumului de cofeină cu câteva săptămâni înainte de a planifica o sarcină sau când aflii că ești însărcinată, poate ajuta la prevenirea sevrajului de cofeină”, a spus dr. Nelson, cercetător în îngrijirea clinică.
► Citește și: Putina cofeina in sarcina nu afecteaza IQ-ul bebelusului
Dacă ești în căutarea unor modalități de a-ți stimula energia în timpul sarcinii și preferi să eviți cofeina, Dr. Nelson sugerează să încerci următoarele:
- Fă sport regulat
- Mănâncă alimente sănătoase
- Bea mult[ apă
- Relaxează-te
- Urmează un program regulat de somn.