Sari la conținut

Mancarimi ale pielii in timpul sarcinii (II)

Am aflat deja care sunt motivele pentru care pielea poate incepe sa  te “manance” in timpul sarcinii. Ce te faci insa daca, pe langa mancarimi apare si o eruptie?

Exista o multitudine de afectiuni legate de sarcina, care pot provoca o eruptie cutanata. Simptomele se pot suprapune intre o afectiune si alta si nu este usor sa iti dai seama de ce suferi. De aceea nu incerca sa te diagnostichezi singura! Este bine insa sa stii cateva informatii dintre cele mai frecvente afectiuni care provoaca eruptii in sarcina.

 

Prurit gravidic (PUPPP - Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy)

Pana la 1 la suta din femeile gravide dezvolta o afectiune caracterizata prin umflaturi rosii, mancarimi si pete dispuse sub forma unui roi de albine pe burta. Aceasta se numeste PUPPP – prutit gravidic  si mai este numita si eruptie polimorfa de sarcina.

PUPPP incepe de obicei in al treilea trimestru, desi se poate incepe mai devreme sau, uneori, in primele doua saptamani dupa nastere . Este mai frecventa la femei care au gemeni si cele aflate la primul lor copil. Nimeni nu stie ce cauzeaza PUPPP.

Eruptiile, care pot da mancarimi atroce apar in primul rand pe abdomen sau in zona vergeturilor (daca ai).  Acesta se poate raspandi la coapse, fese, spate si, mai rar, maini si picioare. Gatul, fata, mainile si picioarele sunt de obicei crutate.

Medicul tau iti va prescrie un unguent pentru a ameliora mancarimi si iti poate recomanda un antihistaminic. In cazurile severe este  nevoie de un medicamente pe baza de corticosteroizi administrati pe cale orala.

Vestea buna este ca PUPPP nu este riscant pentru tine sau copilul tau si, de obicei, dispare in cateva zile de la nastere.

 

Prurigo de sarcina

Aceasta afectiune relativ rara (numita uneori eruptii papulare de sarcina) este caracterizat prin mai multe umflaturi mici care arata ca intepaturi de insecte la inceput. (Mai tarziu, din cauza zgarieturilor, este posibil sa ai mici taieturi care vor face crusta.)

Prurigo de sarcina incepe de obicei in al treilea trimestru. Eruptiile care pot da senzatii extreme de mancarime apar de obicei pe membre sau trunchi. Tratamentul poate include creme topice si antihistaminice. In cazurile grave se apeleaza la corticosetroizi.

Prurigo de sarcina dispare la scurt timp dupa nastere (in cazuri extreme poate dura cateva saptamani si poate avea loc din nou intr-o sarcina ulterioara). Din fericire, se pare ca nu prezinta nici un risc pentru tine sau copil.

 

Pemfigoid gestational

Foarte rar, o femeie insarcinata va dezvolta intens eruptii pruriginoase care incep ca o urticarie si apoi transforma in leziuni mari veziculare. Aceasta eruptie cutanata este numita pemfigoid gestational (nu are nimic de a face cu herpesul, desi are similaritati in modul in care se prezinta).

Acesta incepe de obicei in al doilea sau al treilea trimestru, dar poate debuta oricand. Eruptiile incep de multe ori in jurul buricului si pot afecta, de asemenea, si alte parti ale trunchiului. Corticosteroizii sunt deseori folositi pentru tratament.

Aceasta conditie poate aparea si disparea pe tot parcursul sarcinii si de multe ori apare si in timpul perioadei postpartum. De fapt, poate dura saptamani sau luni pentru ca acesta sa dispara dupa nastere. Exista unele dovezi ca alaptarea poate ajuta la ameliorarea mai rapida.

Pemfigoidul gestational este mult mai grav decat PUPPP sau prurigo de sarcina pentru ca este asociata cu un risc crescut de nastere prematura, probleme de crestere fetala si chiar nasterea unui copil mort. Daca dezvolti aceasta afectiune, sarcina trebuie monitorizata indeaproape.

 

Impetigo herpetiform

Aceasta este o alta afectiune rara  care, in ciuda numelui, nu este legata de virusul herpesului sau de impetigo, o infectie bacteriana a pielii. In schimb, este probabil o forma de psoriazis in timpul sarcinii .

De obicei apare in al treilea trimestru de sarcina (desi poate incepe mai devreme) si se caracterizeaza prin zone rosii extinse cu multe mici umflaturi pline de puroi care pot uni in zone mai mari albe, umflate si  pline de puroi. Eruptia poate aparea pe coapse, regiunea inghinala, axile, in jurul buricului, sub sani si alte locuri. Acesta poate fi dureros, dar este, in general, nu da mancarimi.

Impetigo herpetiform poate provoca simptome sistemice, cum ar fi greata si varsaturi, diaree, febra sau frisoane. Sunt posibile si altele. Tu si copilul tau trebuie sa fiti monitorizati indeaproape .

Acesta este tratat cu corticosteroizi sistemici. In functie de starea ta pot fi necesare si alte medicamente. De obicei dispare dupa nastere, dar poate recidiva intr-o sarcina ulterioara.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!