In obstetrica, manevrele lui Leopold reprezinta un mod comun si sistematic pentru a determina pozitia unui fetus in uterul femeii; acestea sunt numite dupa ginecologul Christian Gerhard Leopold (February 24, 1846 - September 12, 1911). Ele sunt utilizate si pentru a estima greutatea fetala la termen.
Manevrele consta in patru actiuni distincte, fiecare contribuind la determinarea pozitiei fatului. Manevrele sunt importante pentru ca ajuta la determinarea pozitiei si prezentarea fatului care, in combinatie cu evaluarea corecta a formei materne de pelvis, pot indica daca nasterea va fi complicata sau daca o se impune efectuarea unei cezariene.
Calificarea cadrului medical si practica in efectuarea manevrelor sunt factorii principali pentru o predictie corecta. Alternativ, pozitia poate fi determinata prin ecografie efectuata de catre un tehnician competent sau de un medic .
1 . PRIMA manevra. Dupa ce s-a stabilit inaltimea fundului uterin, fundul uterin este palpat usor cu degetele de la ambele maini, cu scopul de a descoperi care pol al fatului se afla acolo (capul sau prezenta pelvina). Capul se simte tare si rotund si este usor mobil. Culata (prezenta pelvina) se simte moale , triunghiulara si continua cu corpul.
2 . A DOUA manevra. Palmele mainilor sunt acum plasate pe partile laterale ale abdomenului. Pe de o parte exista curba neteda , ferma din partea din spate a fatului, iar pe de alta parte sunt extremitatile fetale ( brate, picioare ) care se simt ca neregularitati mici si proeminente. Este adesea dificil sa se simta bine fatul atunci cand gravida este supraponderala este obez , atunci cand exista mult lichid amniotic sau in cazul in care uterul este rigid.
3 . A TREIA manevra. Examinatorul prinde partea de jos a abdomenului, chiar de deasupra simfizei pubiene, intre degetul mare si degetele de la o mana. Obiectivul este sa simta partea de prezentare a fatului si de sa decide daca partea de prezentare este libera deasupra bazinului sau fixata in pelvis. In cazul in care capul este liber deasupra bazinului, acesta poate fi usor de mutat. Capul si culata sunt diferentiate in acelasi mod ca si in prima etapa .
4 . A PATRA manevra. Obiectivul acestui pas este de a determina cat din capul copilului se afla deasupra partii de sus a pelvisului (daca exista o prezentare cefalica). O mana aplica presiune pe fundul uterin iar cu cealalta mana examinatorul palpeaza intrarea pelvina. Cu ajutorul acestei manevre, se poate determina prezentarea fatului si angajarea lui catre iesire.
Iata un scurt film care prezinta manevrele Leopold. Acestea sunt deosebit de importante atunci cand nu exista posibilitatea de a verifica fatul prin intermediul unei ecografii.