Anii trecuti UNICEF Romania a avut o initiativa pentru a face maternitatile romanesti sa fie mai putin intruzive in relatia dintre mama si nou nascut. In urma acestei initiative s-a stabilit un set de reguli, in special privind alaptarea, pe care maternitatile ar trebui sa le respecte. Maternitatile inscrise in program primeau distinctia de a fi spitale Baby Friendly.
Ca in cazul oricarui lucru, au existat suficiente voci care sa arate ca nu toate aceste maternitati s-au comportat cum ar fi trebuit. Cu toate acestea, programul nu a ramas fara urmari, macar pentru faptul ca a pregatit o parte a personalului medical din Romania astfel incat sa vada 'drepturile' pe care le au mamele si bebelusii. O lista a maternitatilor care au participat la program o gasiti aici.
Ce inseamna sa fii prieten al copilului si sa sustii alaptarea va voi prezenta mai jos, astfel incat sa stiti ce conditii ar trebui sa ofere maternitatea la care veti naste astfel incat sa fie cel mai bine pentru bebe:
1. Mamele ar trebui sa alapteze imediat dupa nastere, mai precis bebele sa fie pus pe pieptul mamei in primele cinci minute dupa nastere si nu dus intr-o alta incapere pentru proceduri medicale, asa cum se intampla de obicei.
In cazul in care a fost o operatie de cezariana cu anestezie generala bebele ar trebui adus imediat ce mama si-a revenit din anestezie. Daca anestezia a fost numai in partea de jos, atunci bebele poate fi dat mamei imediat.
A aduce copilul nu inseamna sa il lasi acolo si sa pleci, intrucat cel mai probabil mama nu se va putea misca pentru a avea grija de el. Trebuie sa existe un personal medical care sa ofere ajutor si care sa ii si explice mamei care sunt primii pasi in alaptare.
2. Sunt destul de dese cazurile in care mamele nu pot sta cu bebelusii, de exemplu daca a fost o nastere prematura si bebelusul necesita o ingrijire speciala. In astfel de situatii mamelor ar trebui sa li se explice cum isi pot mentine laptele si cum trebuie el depozitat pentru a ajunge la bebe.
Dar nu numai atunci o mama trebuie sa stie cum sa isi mentina secretia lactata sau sa isi pestreze laptele pentru a-l da mai tarziu. Aceste informatii pot fi utile si daca mama are nevoie de somn si altcineva se ocupa de hranirea bebelusului.
3. Bebelusilor nu ar trebui sa li se mai dea alimente sau lichide, cu exceptia faptului ca este o necesitate medicala.
O astfel de practica este foarte raspandita in spitalele de la noi. Bebelusilor li se da lapte formula sau glucoza, intrucat asta este mult mai simplu decat sa il aduci pe bebe la mama sa fie hrait la cerere. Adesea mama nu este nici macar informata de acest lucru, ea ramananc cu impresia gresita ca bebelui nu ii place sa suga.
4. Mama si copilul ar trebui sa stea impreuna 24 de ore din 24
Mamele ar trebui sa fie incurajate sa stea impreuna cu bebelusii si ziua si noaptea, nu doar sa-i vada o data la trei ore pentru alaptare, asa cum se intampla in unele spitale. Asta inseamna insa mai mult personal disponibil, intrucat unele mame pot avea nevoie de ajutor.
Prezenta bebelusi langa mama asigura instalarea lactatiei si inlatura riscul de a hrani prin lapte praf. De asemenea, bebelusul va fi mult mai putin stresat daca va manca la cerere si nu conform unui program.
Mai multe informatii gasiti aici.
Unicef a facut o serie de recomandari pentru ca si mamele sa fie tratate in mod prietenos:
1. Mama sa poata fi insotita de cineva atat la nastere, cat si in perioada postpartum. Acest insotitor poate fi cineva din familie sau o dula.
2. Sa se accepte ca mama sa bea si sa manance in timpul travaliului.
3. Sa se apeleze la metode nemedicamentoase de reducere a durerii - de la hipnoza si presopunctura pana la bai calde
4. Mama sa se poata misca liber in timpul travaliului si sa nasca in ce pozitie isi doreste
5. Interventiile medicale sa fie minime: sa nu fie indusa nasterea, sa nu se faca epiziotomie, sa nu se apeleze la cezariana decat in cazuri de urgenta medicala.
Mai multe informatii gasiti aici