Medicamentele de sinteza sunt interzise fara sfatul medicului in timpul sarcinii. In replica preparatele homeopate sunt o alternativa utila. Cele mai multe din medicamentele homeopate sunt o buna solutie de tratament si remediu in cursul sarcinii, dat fiind faptul ca principiul activ din medicamentele homeopate este in cantitate foarte mica.
Chiar si asa, tratamentele homeopate nu se administreaza fara recomandarea medicului sau a farmacistului.
Cele mai frecvente indicatii pentru tratamentul homeopat in timpul sarcinii sunt greturile din primele luni de sarcina, tulburari de somn, iritabilitate, plans, senzatie de nod in gat, tulburari alimentare din timpul sarcinii. De asemenea, tratamentul homeopat poate ajuta la reglarea lipsei de fier sau calciu la femeia insarcinata, in acelasi timp cu administrarea suplimentelor corespunzatoare. Tratamentul homeopat poate ajuta femeia sa se pregateasca pentru nastere, favorizand contractiile uterine si scurtand uneori durata travaliului.
Medicatia homeopata este utila si dupa nastere, pentru ca nu interactioneaza cu laptele matern. Tratamentul homeopat poate ajuta la instalarea si mentinerea secretiei lactate la mama si poate ajuta la o mai rapida vindecare a cicatricei unei eventuale cezariene.
De asemenea, afectiuni precum oboseala cronica, insomnia, amigdalitele, sinuzitele, otitele, durerile de coloana, durerile de cap, tulburarile digestive, eruptiile pe piele, infectiile urinare, pot fi tratate cu succes cu ajutorul homeopatiei.
Principiul de baza in homeopatie este ca se trateaza fiecare persoana in parte, nu boala, cauza acesteia sau simptomele.
Un alt avantaj al medicatiei homeopate este ca stimuleaza sistemul imun, oferind organismului forta necesara de a lupta impotriva tuturor factorilor nocivi.