Daca inainte sa ai copii lucrurile erau mai simple - daca ma supara imi iau bagajul si ma mut in aparametul meu, odata cu aparitia copiilor chiar trebuie sa 'lucrezi' pentru relatia ta.
Cateva idei:
1. Relatia este de fapt facuta din mici lucruri marunte
Poti avea impresia ca o relatie inseamna gesturi grandioase, sentimente navalnice, exuberanta si declaratii amoroase. Dar adevarul este ca asa ceva se vede mai ales in filme. Sau in primele relatii, in care niciunul dintre cei doi nu are vreo responsabilitate. Mai tarziu nici vorbele deosebite si nici comportamentul iesit din comun nu mai conteaza asa tare. Pulsul relatiei este dat de micile gesturi: daca zambiti dimineata, daca mancati impreuna, cine duce gunoiul si cine face salata. Iar asta cere mult echilibru si intelegere, fiindca este vorba despre ceva ce faci zi de zi.
O data cu aparitia sarcinii si, mai tarziu, cu implicarea in cresterea copilului, acest aspect marunt, cotidian, al relatiei va deveni si mai vizibil. Timpul pentru sine va disparea, iar timpul acordat relatiei va deveni o amintire. Imbratiseaza placerea de a trai in prezent, din mici lucruri pe care le faceti impreuna. Chiar daca intra la corvoade si treburi de facut.
2. Nu te astepta ca partenerul sa iti observe gesturile marunte. Nu o vor face.
Sa stiti ca a fost si un studiu facut pe 154 de cupluri care a confirmat ceea ce tu ai observat deja - 'sacrificiile' in relatii nu aduc nimic bun. Si prin sacrificiu pentru binele comun majoritatea oamenilor inteleg sa faca un lucru care in mod normal nu intra in atributiile lor. Astfel, daca partenerul tau a luat paine, ceea ce el nu face de obicei, poate considera acest lucru a fi extraordinar.
Daca este intr-o zi buna, atunci poate vedea asta ca pe un cadou pe care il face pentru relatie si pentru tine (chit ca si el mananca din painea respectiva). Daca ziua este mai proasta sau aglomerata, atunci faptul ca a cumparat paine devine de nesuportat si poate fi picatura care duce la o rabufnire.
Pe de alta parte, desigur, tu nici nu vei observa toata aceasta epopee interioara din cauza banalitatii gestului. Asa ca nu strica sa iti reamintesc - relatiile sunt facute din lucruri marunte. Tocmai precum acesta. Un gest de apreciere nu strica, nu le lua de la sine inteles, daca vrei sa se mai repete.
3. Impartirea treburilor si participarea comuna este raspunsul
Daca si pana acum existau mici frictiuni privind treburile zilnice pe care le ai de facut in casa, te poti astepta ca ele sa creasca. Si lucrurile de facut si frictiunile. Cea mai buna cale pentru a pastra o relatie buna este impartirea clara a ceea ce are de facut fiecare. In acest fel mecanismul de mai sus nu va intra in vigoare la fiecare lucru marunt.
Sfatul nostru este sa profiti de perioada sarcinii, cand partenerul tau este mult mai disponibil, pentru a-l face sa preia din lucrurile pe care le faceai tu pana acum. Nu te zbate sa arati ca inca mai poti, ca nu esti invalida, ci doar insarcinata. Sarcina este o repetitie generala pentru cum va arata relatia mai tarziu. Lasa-l sa se implice cat vrea de mult, apreciaza ceea ce face si, incet, incet lasa-l sa isi ia cat mai multe responsabilitati.
In acest fel tu vei avea mai mult timp de oferit copilului si micile gesturi marunte care formeaza de fapt o relatie isi vor gasi echilibrul.