Sarcina e minunata, dar... trebuie sa te scoti si tu cumva in discutiile cu altii cand porti o burta care-ti strica silueta, tinutele, mersul, conditia fizica, somnul etc.
O fi sarcina „cea mai frumoasa perioada din viata” pentru unele femei, dar altele simt, totusi, ca nu le reprezinta. O fi o parere des intalnita ca „femeile gravide sunt frumoase”, dar multe dintre cele care au trecut printr-o sarcina numai asa nu s-au simtit. In sinea fiecarei gravide se duce o batalie – fie referitor la felul cum arata, fie la felul cum se simte, fie din cauza grijilor privind fatul, fie la felul cum este privita la serviciu si asa mai departe – incat mi se pare foarte justificat faptul ca se foloseste de cateva „minciunele” in dicutiile cu ceilalti:
„Nu sunt gravida!” Poate functiona pana prin luna a cincea, cu un pic de atentie la tinute. De obicei, femeia vrea sa treaca de perioada critica a primelor 12 saptamani de sarcina, ca sa impartaseasca aceasta bucurie cu familia si prietenii. Exista si cazuri in care secretul este dus mult mai departe in sarcina, atunci cand n-are chef de intrebari, sfaturi, mangaieri pe burta sau chiar mistouri, de ce nu? Sau cand, pur si simplu, ii vine mai greu sa accepte ca poarta un copil care creste, creste...
„Nu ma intereseaza ce e, sanatos sa fie.” Daaaaa, de parca nu si-au facut mai toate femeile, inainte de a ramane insarcinate, filme in cap despre cum vor merge la shopping cu fetita de mana, despre cum isi vor imparti fardurile si bijuteriile cu aceasta sau, din contra, despre cum isi va pupa „baietii” (adica sotul si fiul) cand vor pleca impreuna la fotbal. E in functie de stilul fiecareia, dar cred ca visuri legate de fatul din burtica ne-am facut toate inainte ca ecografia sa ne arate sexul precis.
„Am luat doar X kilograme!” Minciuna asta mi se pare oricum inutila, dat fiind ca omul care te intreaba te si vede, nu? Iar majoritatea interlocutorilor (barbatii, femeile fara copii si cele care au uitat cum le-a fost sarcina) oricum nu pot aproxima ce inseamna ca distributie pe silueta surplusul acumulat. Teoretic, cine a mai citit stie cam cat e ok sa iei in greutate in sarcina. Dar daca tu ai 1,80 m si-ai depasit limita de sus cu vreo cinci kilograme, crezi ca se prinde cineva? De asta eu preferam sa raspund la ingrozitoarea intrebare cu: „Nu stiu, nu m-am mai cantarit, nu faceam asta nici inainte de sarcina”, adaugand in mintea mea: „Oare de ce ma mai intrebi, nu vezi cat de fabuloasa sunt?”
„Nu, nu ne-am gandit la nume.” Da, sigur. Oricum, fiecare femeie are din copilarie, daca nu ziua nuntii planificata in detaliu, macar niste nume orientative de copii stabilite. Ideea este ca nu vrem sa le dezvaluim de teama reactiilor pe care le-ar putea provoca: ori ca e prea la moda, ori ca nu merge cu numele de familie, ori ca vreo mare pitipoanca s-a numit asa, ori, pur si simplu, il „fura” altcineva care naste cam in aceeasi perioada! Se spune ca numele reprezinta sufletul unei persoane; poate si aceasta superstitie ar fi o explicatie pentru minciunica de fata, ca nu vrei sa dai sufletul copilului tau pe tava, sa puna toata lumea mana pe el, nu?
„Mai am o luna pana nasc!” Daaa, fix de asta am burta asa de mare, ca mai am un pic si intru in travaliu. Nu ca am un copil mare acolo, nu ca am mancat si eu ca femeia gravida, nu ca, pur si simplu, asta mi-e conformatia de sarcina. Aceasta minciuna cu devansarea termenului e tare periculoasa pentru gravida. Ca i se intoarce, la sfarsit, sub forma de cicaleala din toate partile: „Tot n-ai nascut?! Cand nasti?!” Mai bine recunosti ca abia ai trecut de saptamana 30 si iti asumi felul in care arati si te simti. S-ar putea ca reactia interlocutorului sa nu fie atat de neplacuta pentru urechile tale cum te asteptai.
Sursa foto articol: njfamily.com