Sari la conținut

Mingea de travaliu la nastere

In afara de persoana de suport, si mingea de travaliu poate fi de mare ajutor in momentul nasterii. Daca-ti inveti exercitiile din timp.

 

Daca nu te-ai convins cat de buna este o astfel de minge pentru viitoarele si proaspetele mamici, vezi articolul nostru cu sfaturi de utilizare a acestui instrument in sarcina.

Acum mergi fuguta si fa rost de una cat mai repede, ca sa inveti si niste exercitii pentru usurat durerile in travaliu si indrumat copilul corect prin canalul de nastere. Stiu ce-ti zic pare de necrezut pe langa toate povestile ingrozitoare pe care le auzi despre nasterile naturale – nu inteleg de ce ies la suprafata numai cele urate?! – dar sa stii ca ajutorul mingii functioneaza, daca ai invatat s-o folosesti corect si capeti incredere in stapanirea de sine pe care o vei avea in acele momente ca sa faci ceea ce trebuie. Iata cateva exercitii cu mingea pentru momentul nasterii:

  • Daca ti s-a rupt apa, dar n-au inceput contractiile, asaza-te pe minge si fa cercuri largi cu bazinul, usor, dar hotarat. Asta ajuta la pozitionarea capului copilului in cervix si la declansarea contractiilor. La fiecare 20 de minute schimba sensul de rotatie.
     
  • Daca esti in faza incipienta a travaliului, poti folosi mingea ca sa stai pe ea si sa sari usor, pentru ca ofera o presiune buna asupra vulvei umflate, plus ca ajuta la coborarea copilului. Este mult mai confortabila decat un scaun.
     
  • In fazele mai avansate de travaliu, poti folosi mingea ca suport mobil cand stai in patru labe, leganandu-ti bazinul inainte si inapoi, ca sa atenuezi durerea provocata de contractii. Incearca sa te legeni si de la stanga la dreapta, stand in genunchi (cu fundul pe talpi), cu trunchiul pe minge (ca si cum ai lua mingea in brate), poate ti-e mai bine asa. Unele gravide chiar fac cercuri stand in genunchi si sprijinindu-se cu bratele pe minge. Exerseaza toate pozitiile si vezi cu care te simti cel mai confortabil – vei avea mare nevoie de lucruri familiare (persoane, obiecte, pozitii, muzica, gustari etc.) in travaliu!



    Sursa foto: midwesternbite.com
  • Daca esti fortata sa faci travaliul in patul/pe masa de nastere, poti folosi mingea astfel: indoaie-ti picioarele si ridica genunchii in lateral, astfel incat sa-ti atingi talpile intre ele (impreuneaza-le, cum faci cu palmele cand te rogi); pune mingea in perimetrul creat de picioarele indoite si apleaca-te in fata ca s-o imbratisezi; ai grija sa rogi doua persoane sa stea de-o parte si de alta a patului si sa te sprijine de brate si umeri, pentru ca tu vei incepe sa te legeni dintr-o parte in alta destul de viguros, in pozitia in care te gasesti (cu picioarele indoite si cu mingea in brate). Patul/masa/scaunul de nastere trebuie sa fie cat de cat ridicat pentru asta. Acest exercitiu va mai atenua din durerile contractiilor (care par mult mai terifiante stand pe spate), dar, mai important, poate ajuta la corectarea unghiului in care capul copilului patrunde in cervix, ajutand la coborarea corecta a acestuia pe canalul de nastere.
     
  • In expulzie, poti folosi mingea ca sa stai pe ea (calare) – ajutand dilataria colului – si sa sari usor – ajutand coborarea copilului. In momentul cand capul incepe sa iasa, doar inclina-ti pelvisul spre inainte (bineinteles, cineva trebuie sa-ti ofere sprijin in spate si cineva sa prinda bebe in fata), iar copilul va aluneca in bratele cui sta la prindere. Din pacate, nu cred ca vei gasi usor un doctor dispus la asa ceva. Poti incerca sa faci asta cu ajutorul unei moase sau doule –  dar numai si numai daca ai avut o sarcina perfect normala, fara complicatii, iar nasterea se arata la fel si se petrece intr-o unitate medicala, unde se poate interveni imediat in ajutorul tau daca lucrurile nu merg ca unse.



    Sursa foto: outsidecat.com

In tot timpul travaliului, cat folosesti mingea, partenerul sau alta persoana pe care ai ales-o sa-ti fie alaturi in sala de nasteri iti poate masa spatele si aplica presiune in zona sacrala in timpul contractiilor, pentru usurarea durerilor. Barbatul in sala de nasteri poate fi foarte util, sa stii! Adica nu e acolo sa se oripileze de procesul nasterii si sa taie cordonul ombilical la final, cu genuchii tremurand. Nu. Bine antrenat, barbatul chiar iti poate usura travaliul, doar sa-i acorzi sansa asta.

 

Sursa foto articol: qualityoflife.org

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!