Sari la conținut

Mituri despre cafea

Cafeaua contine proteine, lipide si carbohidrati. Studiile atesta ca o cafea de dimineata este echivalentul in proteine si acid a trei mandarine.

Insa cafeaua este la fel de controversata pe cat este de consumata. Despre ea se spun multe lucruri negative, precum ca ingalbeneste dintii, sporeste aciditatea, retine apa in tesuturi, care sunt adevarate. Dar sunt si multe mituri care sunt asociate cu cafeaua in mod gratuit.

Cafeaua sporeste riscul de a face atac de cord?
Incepand cu 1978 au fost facute cercetari asupra legaturilor dintre consumul excesiv de produse cofeinizate si atacurile de cord. Oricum, aceasta ipoteza nu a fost niciodata dovedita.
Insa este adevarat ca abuzul de cafea este asociat cu un mod de viata sedentar si cu sentimentul anxietate. Dar cafeaua impreuna cu tigarile si stresul reprezinta unul din potentialii factori ce provoaca atacul de cord.

Cafeaua afecteaza sistemul nervos?
Cat despre influenta pe care o are asupra sistemului nervos, intr-adevar, acutizeaza simturile si functiile esentiale ale creierului. Calugarii din manastirea Cheodet, cei care au descoperit cafeaua, observasera aceste efecte. Au realizat ca cei care beau cafea au o agilitate mentala si fizica sporita. Desigur, este important sa nu ajungem la stadiul in care, din cauza abuzului de cofeina, sa ne alteram sistemul nervos.

Cafeaua produce insomnie?
Legatura dintre cafea si insomnie este inca un subiect controversat pentru indivizii care au tulburari de somn. Este de preferat sa nu consumam cafea inainte de merge sa ne odihnim. Acesta este motivul pentru care a fost inventata cafeaua decofeinizata. Insa sunt cunoscute beneficiile cafelei atunci cand suntem obositi.

Care este legatura intre cafea si cancer?
Studiile stiintifice nu au confirmat ca ar exista macar un motiv pentru care ar putea fi vinovata cafeaua de producerea cancerului.

Este nociv sa bei cafea in timpul sarcinii?
Este important sa mentionam ca nu ar trebui bauta cafea in exces in timpul sarcinii. Totusi cercetarile efectuate au aratat ca nu are absolut nici o influenta cafeaua asupra malformatiilor fatului. Dar femeile insarcinate care beau cafea tind intr-adevar sa fie agitate si nervoase. Tinerele mame ar trebui sa se limiteze doar la o ceasca pe zi.

Cafeaua sporeste nivelul colesterolului?
Da, are aceasta proprietate, dar depinde si de felul de cafea pe care il bei (amatorii de espresso sa fie atenti). Un studiu efectuat de doctorul american Steven Haffner a dovedit ca persoanele care beau multa cafea tind sa manance mai multe grasimi saturate, lucru care ne convinge ca nu numai cafeaua este vinovata pentru ridicarea nivelului de colesterol, ci si regimul alimentar.

Ne ajuta cafeaua sa slabim?
O cescuta de cafea dupa fiecare masa ne imbunatateste considerabil digestia. Pe langa influenta pe care o are asupra echilibrului energetic stimuleaza si termogeneza pierderii in greute.

Cafeaua stimuleaza performantele sportive?
Inainte de a incepe o cursa, foarte multi biciclisti beau o cana "sanatoasa" de cafea, din moment ce s-a dovedit ca un individ ce consuma cafea poate suporta mai bine efortul fizic. Aparent, cafeaua previne oboseala musculara si mareste capacitea corpului de a transforma grasimile in energie, pastrand zaharul in tesuturi pentru a fi exploatat in momente de efort maxim.

Care sunt beneficiile cofeinei?
Luata in "doze" moderate, cofeina are efecte benefice. Actioneaza asupra tubului respirator ajutand la mobilitatea muschilor (cafeaua este recomandata si pentru bolnavii de astm). Este de asemenea folosita si impotriva durerilor de cap pentru ca dilateaza vasele de sange, si este folosita ca un medicament impotriva migrenelor. Cofeina este un bun diuretic ce stimuleaza activitatea aparatului excretor si elimina substantele toxice din corp.

Poate consumul excesiv de cafea sa produca dependenta?
"Cofeina nu produce dependenta", au declarat mai multi specialisti in domeniu. Numeroase persoane care au consumat cantitati impresionante de cafea de-a lungul timpului si care au incercat sa reduca consumul au spus ca au simtit un disconfort fizic temporar care consta in dureri de cap si nervozitate. Insa nu are alte efecte secundare.

Dar daca doriti sa va lasati de cafea, este recomandat sa o faceti treptat, pentru a fi scutite de neplaceri.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!