Sari la conținut

Mituri despre nastere

Vezi gGalerie foto

Intre visul si dorinta de a avea un copil si momentul in care il tii in brate se aseaza un moment important: nasterea. Acesta este un eveniment important, definitoriu, la care se gandesc cu teama si cu emotie toate femeile. Si tocmai pentru ca este un moment foarte important este inconjurat de o gramada de mituri. Demontam cateva mituri si facem nasterea ceva mai usoara.

Se poate intampla ca anestezia epidurala sa nu-si faca efectul? Nu. Pot exista variatii de sensibilitate a durerii dupa epidurala in timpul nasterii, dar senzatia dureroasa este mult diminuata. Daca simti ca anestezia nu isi face efectul, tot ceea ce trebuie facut este ca medicul sa creasca doza de anestezic. Ceea ce trebuie stiut este ca perceptia durerii este diferita de la individ la individ.

Teama de nastere

Operatia de cezariana lasa o urma mare? Nu! In cele mai multe cazuri, cezariana este o incizie mica  orizontala deasupra zonei pubiene, de circa 10 cm latime, de cele mai multe ori discreta si greu de observat.

Nasterea prin cezariana evita dezavantajele nasterii naturale? Nu, sau nu pe toate. Sau si mai corect, evita unele din dezavantajele nasterii naturale si aduce altele. Exista o serie de dezavantaje pentru cezariana, de la infectie la flebite, de la afectarea tubului digestiv pana la complicatii post-operatori. Cezariana este o operatie, nasterea naturala este un proces ... natural.



Riscurile nasterii prin cezariana

Depresia post-natala este inevitabila? Nu! Nu toate femeile fac depresie dupa nastere. Aparitia depresiei post-natale este o chestiune care depinde de modul in care organsimul stie sa se adapteze la fluctuatiile masile ale hormonilor ca urmare a nasterii. Depinde si de factori legati de echilibrul psihic al femeii, nu depinde de felul in care bebe vine pe lume, natural sau prin cezariana, dar depinde de starea generala de sanatate a mamei si a copilului nou-nascut.

In timpul nasterii naturale copilul nu sufera? Nu! Nasterea naturala este un proces traumatizant si pentru mama si pentru copil. Dar este un proces natural care reprezinta adaptarea copilului de la viata intrauterina la cea exterioara. Copilul trece printr-un intreg canon in cursul nasterii naturale, dar este capabil sa-l depaseasca cu bine, fiind pregatit pentru aceasta. In plus notiunea de durere nu exista pentru nou-nascut, asa ca se poate spune ca nu intelege nicmi din cele ce se intampla.

Avantajele nasterii naturale

La prima nastere este mai greu? Nu neaparat. In medie nasterea cu tot cu travaliu dureaza circa 10 ore. variatiile in cazul femeilor care au mai nsacut sunt minime. A doua sarcina si a doua nastere sunt mai confortabile pentru ca exista experienta primului episod. De aici ideea ca prima data este mai greu, iar a doua oara mai usor.

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!