In timpul sarcinii venele noastre pot deveni mult mai vizibile. Acest lucru se intampla pentru ca in timpul sarcinii suferim de un aport sangvin crescut.
Cat de vizibile devin venele difera de la organism la organism. Daca esti slaba si ai pielea deschisa la culoare e posibil ca atat pieptul cat si burta sa ti se 'acopere' de o retea de vene albastrii.
In alte cazuri, pe coapse pot aparea linii rosiatice. Ele sunt datorate modificarilor hormonale din timpul sarcinii. Nu trebuie sa va ingrijorati, de obicei dispar dupa nastere.
Cea mai grava problema sunt varicele venoase. Acestea cel mai adesea se mostenesc genetic si sarcina poate fi un declansator al bolii. Uneori varicele venoase se transforma in tromboflebita (inflamatia venei), motiv pentru care trebuie sa informati medicul cu privire la varicele pe care le aveti.
In cazul varicelor venoase sangele tinde sa stagneze in vene, dand nastere la tumefactii. Simtomele variaza mult de la persoana la persoana: durere in picioare, unflarea picioarelor, vene vizibile.
Ce puteti face preventiv pentru a micsora presiunea asupra vaselor de sange:
- nu va ingrasati excesiv;
- nu stati mult intr-o singura pozitie, fie in picioare, fie asezat. Pe cat posibil tineti picioarele in sus si atunci cand stati pe un scaun, si atunci cand dormiti (puteti pune o perna sub picioare).
- nu purtati haine stramte;
- nu purtati tocuri inalte. Sunt preferabile tocurile patrate si de inaltime medie.
- faceti exercitii fizice. Cel mai indicat este inotul. Evitati aerobic intensiv sau mers pe bicicleta sau jogging.
- mancati alimente care contin multa vitamina C: rosii, conopida, broccoli, ardei gras, citrice, capsuni, pepene.
Partea buna este ca in cele mai multe cazuri simtomele de insuficienta venoasa dispar dupa nastere de la sine.