In ultima vreme si in Romania, desi mult mai putin decat in alte tari, se cauta modalitati de a naste care sa fie mai putin traumatizante pentru mama din punct de vedere psihic. Una dintre acestea este nasterea cu hipnoza.
Avantajele nasterii cu hipnoza
Atunci cand folosesti hipnoza in timpul nasterii ai avantajul de a nu mai vedea nasterea ca pe un eveniment traumatizant, ci ca pe unul firesc, ba chiar fericit, intrucat este modalitatea prin care iei contact direct cu bebelusul. Nasterea va fi atunci mai usoara, nu in sensul ca nu te va mai durea, ci in sensul ca aceasta durere nu va mai fi insotita de spaima, ci de liniste. Nasterea cu hipnoza poate sa reduca necesitatea folosirii medicamentelor pentru durere si poate sa reduca riscul de complicatii. In plus, s-a dovedit ca se scurteaza si durata travaliului timpuriu si mama se reface mai usor dupa nastere.
Ce este hipnoza
Hipnoza nu este o stare in care nu mai esti constienta de ceea ce se intampla, in care te comporti ca si cum corpul tau ar fi cel al unei persoane straine. Nu este nimic anormal intr-o hipnoza, nu dai putere altcuiva asupra corpului si mintii tale, astfel incat sa te controleze.
Hipnoza este de fapt o stare de relaxare profunda in care stii ce se intampla si accepti asta fara toate emotiile negative pe care suntem obisnuiti sa le avem. Modul negativ in care privim nasterea, care ne face sa il privim de doctor ca pe un salvator si spitalul ca pe singururl lucru ce ne tine in viata, este urmarea faptului ca suntem bombardati cu informatii rele, traumatizante despre nastere. Iar mintea transmite corpului aceste informatii si il face sa perceapa ceea ce i se intampla ca fiind ceva rau. In urma hipnozei informatiile pe care le primeste corpul vor fi unele pozitive si asta va face nasterea, in sine, sa fie netraumatizanta.
Cum arata astfel de informatii pozitive
Cum se naste cu hipnoza
Pentru a naste cu hipnoza nu este necesar sa fie cineva inainte de nastere langa tine care sa te hipnotizeze. Iti poti induce singura aceasta stare in timpul nasterii ascultand muzica de relaxare, facand exercitii si repetand anumite fraze. Asta inseamna ca poti naste folosind hipnoza oriunde te-ai afla, nu ai nevoie de spitale cu o politica speciala sau de doctori si asistente pregatiti in hionoza.
Se pleaca de la urmatorul principiu: in timpul nasterii principala ta treaba trebuie sa fie sa iti asculti corpul. Pentru ca el stie cum sa nasca. A fost conceput pentru acest lucru si procesele sunt mecanice, tu nu trebuie decat sa nu i te opui. Iar pentru asta trebuie sa scapi de tot bagajul negativ de informatii cu care ai fost bombardata, fie ca ai vrut, fie ca nu.
In video de mai jos poti vedea o nastere in care mamica s-a folosit de hipnoza.
Desi la noi in tara nu se prea foloseste acest procedeu, el nu este necunoscut medicilor. Ba dimpotriva, ar putea chiar doctorul tau sa iti poata recomanda un psihoterapeut care sa te pregateasca pentru nasterea cu hipnoza. Asa ca tot ce iti ramane de facut este sa gasesti un curs unde sa inveti toate aceste lucruri. Exista un astfel de curs in Brasov facut de Ditta Depner, cea care a promovat cel mai mult in randul mamicilor aceasta metoda.