Sari la conținut

Nasterea, cu sau fara anestezie epidurala?

Vezi gGalerie foto

Anestezia epidurala este preferata de multe femei la nastere, ca o solutie pentru a trece mai usor peste durerile cauzate de travaliu si de nastere. Anestezia epidurala este una dintre cele mai eficiente metode de reducere a durerii in timpul travaliului dar, inainte de a decide daca vei naste cu sau fara anestezie epidurala trebuie luate in calcul cu foarte mare atentie beneficiile  si dezavantajele.

Acest tip de anestezie presupune injectarea unei anumite cantitati de anestezic in jurul canalului vertebral, numit spatiu epidural, undeva in zona lombara. Cele mai multe dintre femeile care aleg anestezia epidurala se afla la prima sarcina, iar principalul motiv este teama de durere si teama da nastere in sine.

Dar alegerea anesteziei epidurale nu trebuie facuta numai plecand de la aceste angoase inerente. Organismul femei este programat genetic sa faca fata in mod natural nasterii, si experimenteaza acest proces, perfectionandu-l, de cand lumea si pamantul.

Fara doar si poate anestezia epidurala are beneficii, dar si efecte secundare. Procedura in sine prezinta un risc minim, dar conform unor studii realizate de  American Pregnancy Association, principalele dezavantaje ale anesteziei epidurale sunt scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap severe. Tot la capitolul efecte secundare trebuie trecute si frisoanele, pruritul si mancarimi generalizate pe toata suprafata corpului.

Cel mai important dezavantaj este dat o reactivitate musculara scazuta a mamei si de un controlul deficitar al procesului de nastere ca urmare a faptului ca muschii care intervin in procesul mecanic al expulziei fetale (musculatura planseului pelvian), sunt amortiti, iar aceasta face ca travaliu sa fie mai indelungat. De aceea, in cazul femeilor carora li s-a facut anestezie epidurala, numarul cazurilor in care au fost necesare folosirea unor alte mijloace pentru a facilita expulzia fatului, precum forcepsul sau extractia cu ajutorul vacuumului, este mult mai mare, in comparatie cu nasterile fara anestezie epidurala. Folosirea unor astfel de interventii, din exterior pentru a ajuta expulzia fetala sunt traumatizante atat pentru mama, cat si pentru copil. Exista situatii cand procesul natural al nasterii nu mai poate continua tocmai ca urmare a anesteziei epidurale si este necesara o interventie cezariana de urgenta, dar acestea sunt cazuri extreme, si sunt foarte rare.

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!