Sari la conținut

Nasterea Lotus: beneficiile din spatele unui trend

Naşterea Lotus sau naşterea fără tăierea cordonului ombilical se practica in Statele Unite inca din anii ’70. Intre timp, si medicii europeni care sustin nasterea naturala o recomanda tot mai frecvent. Ce presupune? Ce beneficii, dar si ce riscuri implica?

Ce este mai precis nasterea Lotus? Dupa expulzie, cordonul ombilical al bebelusului nu este taiat, ci este lasat sa cada singur, lucru care, in cel mai fericit caz se intampla dupa aproximativ 5 zile, dar care se poate prelungi pana la 10 zile. In tot acest timp, placenta este pastrata intr-un bol, dupa ce este eliminata, si este plasata cat mai aproape de bebelus, astfel incat sa aiba loc in continuare transferul de substante hranitoare.

Desi pare mai degraba un obicei preluat de la triburile aborigene sau asiatice, nasterea Lotus este o metoda care a aparut prin anii ’70, in Statele Unite. Denumirea “Lotus” provine de la numele unei infirmiere americane, Claire Lotus Day, care, în anul 1974, a experimentat o altfel de naştere cu fiul său, Trimurti. Potrivit Daily Mail, povestea asistentei a ajuns in atentia publicului dupa ce a fost promovata de catre o comunitate locală de practicanți de yoga. Mai tarziu, nasterea Lotus a fost incercata de catre Jeannine Parvati, autoarea primei cărţi de yoga prenatala. Astfel, procedura a luat o amploare, mai ales dupa ce a aparut si placentofagia - multe femei consuma placenta dupa nastere, datorita beneficiilor nutritionale ale acesteia.

Ce beneficii aprespunea nasterea Lotus? Intr-un interviu acordat pentru New-York Post cu ceva ani in urma, moasa Mary Cellaigh explica de ce recomanda aceasta metoda, atat ea cat si alti medici specialisti. Astfel, nasterea Lotus este benefica atat pentru mama cat si pentru bebelus, deoarece mentinerea cordonului ombilical permite un transfer complet de sange (continut in placenta) in momente in care bebelusul are nevoie sa fie alimentat cu substante nutritive. Totodata, mentinerea cordonului ombilical protejeaza bebelusul de diverse infectii, mai ales ca in primele zile de viata sistemul imunitar este foarte fragil.

De asemenea, separarea de fat este mai blanda, iar legatura create pe durata vietii intrauterine se mentine o perioada. In plus, adeptii acestei metode spun ca buricul bebelusului va arata mult mai bine decat in cazul in care cordonul este taiat.

Ce riscuri implica aceasta metoda? Pe langa medicii care o recomanda, exista alti specialisti care spun ca aceasta metoda este riscanta, bebelusul fiind expus unor eventuale infectii tocmai pentru ca placenta, aflata in mediul exterior, prezinta un potential de infectie mare. In acelasi timp, o prea mare cantitate de sange ajunsa in organismul bebelusului poate provoca cheaguri de sange si poate afecta in mod negativ organele interne.

Cu toate acestea, multe femei prefera nasterea Lotus. Iata care este experienta lui Adele Allen, o mamica-blogger care a povestit pentru mom.me cum a pastrat placenta atasata in cazul celor doi copii ai sai:
“Dupa ce am ramas insarcinata, am vazut niste video-uri in care nou-nascutilor li se taia cordonul ombilical imediat dupa nastere si mi-a parut rau ca sistemul medical american considera ca este o urgenta sa indeparteze placenta cat mai repede posibil, provocandu-le astfel o trauma. Copiii mei au fost foarte linistiti, au scos doar un planset scurt cand au respirat singuri prima data, in rest… nu au avut nicio suferinta. Bineinteles ca am avut grija sa pastrez placenta in conditii cat mai sigure. Pentru a indeparta mirosul neplacut, am preserat deasupra placentei cateva cristale de sare si petale de trandafiri, iar apoi am impachetat-o in scutece de muselina. Pentru a o transporta cat mai usor, am pus-o intr-o punga cu manere, racita in prealabil”.

Daca in Statele Unite, nasterea Lotus are numeroase site-uri dedicate si o multime de carti publicate pe aceasta tema, in Europa abia acum incepe sa devina un trend. Pana in acest moment, in Romania nu s-a semnalat niciun caz de nastere Lotus.

Voi ce metoda de nastere ati ales? Si cum vi se pare Lotus?

Foto: www.emotivemoments.com

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!