La nivel mondial, in fiecare an se inregistreaza 15 milioane de nasteri premature, 85 la suta dintre acestea avand loc intre saptamana 32 si 37 de sarcina, rata fiind in crestere in aproape toate tarile. Acestea sunt datele statistice care rezulta dintr-un studiu realizat pentru a marca Ziua Mondiala a Prematuritatii.
Nasterea prematura este cea mai importanta cauza a mortalitatii bebelusilor, determinand la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual, rezulta din raportul "Boorn too soon", realizat de Save the Children International si Organizatia Mondiala a Sanatatii, prezentat pentru a marca Ziua Mondiala a Prematuritatii.
Potrivit raportului, la nivel mondial, in fiecare an se inregistreaza 15 milioane de nasteri premature, 85 la suta dintre acestea avand loc intre saptamana 32 si 37 de sarcina. Rata nasterilor premature este in crestere in aproape toate tarile, peste un milion de bebelusi murind anual din cauza complicatiilor care apar la nasterea prematura.
"Multi dintre cei care supravietuiesc sufera de dizabilitati, inclusiv dizabilitati de invatare, dar si de probleme vizuale si auditive", se arata in raport. Potrivit documentului citat, peste 60 la suta dintre nasterile premature au loc in Africa si Asia de Sud, iar printre primele zece tari cu cifrele cele mai ridicate se afla Brazilia, SUA, India si Nigeria, ceea ce arata ca nasterea prematura este cu adevarat o problema globala.
"Din cele 11 tari cu rate de prematuritate peste 15 la suta, toate, cu exceptia a doua dintre ele, se afla in Africa Sub-Sahariana. In tarile cele mai sarace, in medie, 12 la suta dintre bebelusi se nasc prea devreme, comparativ cu noua la suta in tarile cu venituri mai ridicate. La nivel de tara, riscul este mai mare in randul familiilor sarace", se mai arata in raport.
In Romania, in medie, 1.900 de copii mai mici de un an mor anual, adica un copil la fiecare cinci ore.