Nașterea sub apă este, după cum spune și numele, procesul de naștere într-o cadă cu apă caldă. Teoria din spatele acestei practici este aceea că, pentru copilul care și-a petrecut nouă luni în sacul de lichid amniotic, nașterea într-un mediu similar este mai blândă. În plus, chiar durerile prin care trece mama sunt atenuate, fie că alege să stea în apă numai în timpul travaliului și să iasă din cadă pentru nașterea efectivă, fie că rămâne acolo până la final, pentru a da naștere subacvatic.
► Citește și A ales să nască sub apă, în curtea casei, sub cerul înstelat. Fotografii impresionante
Nașterea sub apă. Beneficii pentru mamă
1. Apa caldă este liniștitoare și relaxantă.
2. În fazele ulterioare ale nașterii, apa s-a dovedit a crește energia femeii.
3. Imersia în apă ajută adesea la scăderea tensiunii arteriale ridicate cauzată de anxietate.
4. Apa pare să reducă hormonii legați de stres, permițând corpului mamei să producă endorfine care servesc ca inhibitori ai durerii.
5. Apa determină perineul să devină mai elastic și relaxat, reducând incidența, severitatea ruperii, necesitatea unei epiziotomii și a cusăturilor.
6. Pe măsură ce femeia aflată în travaliu se relaxează fizic, ea se poate relaxa mental, cu o capacitate mai mare de a se concentra asupra procesului de naștere.
7. Deoarece apa oferă un sentiment mai mare de intimitate, poate reduce inhibițiile, anxietatea și temerile.
Nașterea sub apă. Beneficii pentru bebeluș
1. Nașterea în apă oferă bebelușului un mediu similar cu sacul amniotic.
2. Elimină stresul de naștere, sporind astfel încrederea și sentimentul de securitate.
Nașterea sub apă. Care sunt riscurile pentru mamă și copil
În ultimii 30 de ani au existat foarte puține cercetări privind riscurile de naștere în apă. Unele studii din Europa au arătat rate similare de mortalitate perinatală între nașterile în apă și nașterile convenționale.
Dacă bebelușul suferă de stres în canalul de naștere sau dacă cordonul ombilical se răsucește, bebelușul ar putea sufla pentru aer cu posibilitatea inhalării apei.
Nașterea sub apă. În ce situații trebuie evitată nașterea sub apă
1. Dacă aveți Herpes: Herpesul se transferă cu ușurință în apă, deci ar trebui să discutați temeinic acest risc cu medicul dumneavoastră.
2. Dacă ați fost diagnosticată cu unul dintre următoarele: sângerare excesivă sau infecție maternă.
3. Dacă se așteaptă un travaliu prematur: dacă nașterea este prelungită (două săptămâni sau mai mult înainte de data scadentă), nașterea în apă nu este recomandată.
Nașterea sub apă. Cum vă puteți pregăti pentru nașterea în apă
Discutați mai întâi cu medicul care urmează să vă aducă bebelușul pe lume. Locația unde trebuie să nașteți poate fi deja echipată pentru nașterea în apă cu o cadă specială, iar dacă nu, medicul dumneavoastră vă poate întruma către o clinică sau un spital care are în dotare o astfel de cadă.