Medicii sunt unanimi in a afirma ca intre momentul nasterii si momentul conceperii unui alt copil trebuie sa treaca cel putin 6 luni de zile. Mai mult, ideal este ca intre cele doua momente sa treaca intre 11 si 12 luni. Acesta este intervalul minim de timp pentru ca organismul femeii sa se refaca dupa efortul major pe care il presupune o sarcina.
Daca a doua sarcina apare la un interval de timp mai mic de 6 luni riscurile sunt majore pentru toti. Si primul nascut, si a doua sarcina, si mama sunt puse in pericol. Cel mai afectat este fatul din a doua sarcina care se formeaza intr-un organism epuizat dupa precedenta perioada de gestatie. Acesta nu va avea tot necesarul de minerale de care are nevoie si sansele sa vina pe lume cu o greutate mica si cu eventuale malformatii sunt foarte mari.
Cele mai multe din substantele nutritive de care are nevoie fatul in cursul dezvoltarii intrauterine sunt extrase din organismul matern si abia ulterior din alimentatie. Cel putin in cazul calciului pentru dezvoltarea structurii osoase si a altor minerale, principala resursa este mama.
S-a dovedit ca riscul de a avea un copil prematur, in cazul celor care nu asteptasera cel putin 6 luni pana la o noua sarcina, a fost de 23%, iar cel al unui copil sub greutate normala de 15%. Riscul de moarte prematura a bebelusului este, in aceste cazuri, de 64% si de defecte din nastere de 14%. In cazul in care femeia ramane insarcinata cu al doilea copil intr-o perioada cuprinsa intre 6 si 11 luni de cand a nascut, riscul de moarte prematura a nou-nascutului scade la 22%, iar ceilalti indicatori intra in marja normala.
In ceea ce priveste pericolele la care se expune mama acestea sunt in principal legate de epuizarea fizica, demineralizare severa cu toate efectele ei - predispozitie pentru carii grave, osteoporoza si risc crescut de a face forme severe de depresie post natala.
Si primul nascut este pus in pericol. Cele mai multe din femeile care raman insarcinate la mai putin de 6 luni dupa nastere intrerup alaptatul si se pot ingriji cu dificultate de primul nascut. Acesta de regula creste in greutate mai lent decat este normal si se constata in 30% din cazuri o intarziere in dezvoltarea motorie a acestuia.
Articole relationate
Diferența dintre infecțiile virale și bacteriene: De ce antibioticele nu sunt întotdeauna soluția
Atunci când copiii se confruntă cu simptome de boală, cum ar fi febră, tuse sau dureri în gât, părinții se grăbesc adesea să găsească cele mai rapide soluții...
Cât timp trebuie să petreacă bebelușul afară în sezonul rece și în ce condiții nu trebuie scos
Sezonul rece aduce multe întrebări pentru părinți, mai ales când vine vorba de timpul pe care bebelușii îl pot petrece afară. Aerul proaspăt este benefic, dar...
Copil de 3 ani, ascuns și crescut în sertar încă de la naștere. Mama a fost condamnată pentru ”neglijenţă extremă”
O mamă a fost condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare după ce s-a aflat că și-a ținut fetița ascunsă într-un sertar în primii trei ani de viață....
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu