Sari la conținut

Niciun pic de ton in sarcina!

Revista americana Consumer Reports avertizeaza gravidele in privinta riscului ridicat de ingerare de mercur prin consumul de ton, chiar si de la conserva.

 

Cel mai recent raport al revistei Consumer Reports (editata lunar, incepand cu 1936, de catre Consumers Union – „Liga Consumatorilor” americani, un fel de OPC al nostru) scoate total din meniul femeilor gravide tonul, inclusiv sortimentul de la conserva permis pana acum. Se pare ca nivelurile de mercur din acest sortiment (considerate joase pana acum) sunt totusi suficiente pentru a face rau femeilor insarcinate si copiilor pe care ii poarta. Intoxicatia cu mercur afecteaza sistemul nervos al persoanei in cauza, iar in cazul fetilor, produce leziuni pe creier si probleme de auz si vaz.

 

Tonul light nu e chiar slab in mercur

Aceasta recomandare a Consumer Reports vine in contradictie cu cele pe care Food and Drug Administration (FDA) (Administratia Alimentelor, Medicamentelor si Suplimentelor Nutritive) si ale Environmental Protection Agency (EPA) (Agentia de Protectie a Mediului) din SUA le-au facut in urma cu numai doua luni. Aceste doua organizatii incurajau gravidele, mamele care alapteaza si femeile care doresc sa ramana insarcinate sa consume 225-350 g de peste si fructe de mare pe saptamana, pastrand tonul la conserva pe lista de specii de pesti si crustacee cu niveluri scazute de mercur.

Tonul light (adica cel care nu este alb; in Europa se mai numeste si ton galben) contine de trei ori mai putin mercur decat tonul alb (sau albacore, mai des intalnit in SUA). Acesta din urma era deja pus pe lista alimentelor foarte periculoase pentru perioada de sarcina, insa recomandarile Consumer Reports trag un semnal de alarma tocmai asupra sortimentului inca permis in meniul de gravida, tonul light.

Echipa de cercetare a organizatiei de protectie a consumatorului a analizat nivelurile de mercur din speciile de pesti, publicate de FDA in 2011, si a folosit ghidul EPA pentru calcularea cantitatii de mercur pe care oamenii o pot ingera in siguranta; cand au tras linie, rezultatul le-a aratat ca tonul nu poate fi inclus pe lista de pesti cu nivel scazut de mercur, dat fiind ca pragul de siguranta este mult depasit.

 

 

Sursa foto articol: npr.org

Atentie, insa: doar tonul este pus in discutie in acest raport. Nu renunta la consumul de peste in sarcina, pentru ca are beneficii imense, atat pentru tine, cat si pentru fat. Odata cu aceasta avertizare privind tonul la conserva, Consumer Reports a publicat si propria sa lista cu pesti si crustacee avand niveluri foarte scazute de mercur, ceea ce le face in regula pentru consumul de catre femeile insarcinate:

  • Somonul salbatic sau somonul de Alaska (proaspat sau la conserva);
     
  • Creveti (salbatici sau din crescatorii);
     
  • Sardine;
     
  • Tilapia;
     
  • Scoici;
     
  • Stridii;
     
  • Caracatita.

 

Sursa foto articol: motherjones.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!