Cartofii prajiti, consumati in timpul sarcinii, reprezinta asumarea unui risc crescut ca bebelusul ce va veni pe lume sa aiba o greutate mai mica decat cea pe care ar fi putut sa o aiba. Acestea sunt concluziile unui studiu care a urmarit sa stabileasca care sunt efectele adverse ale consumului de cartofi prajiti in timpul sarcinii. O greutate mai mica la nastere decat cea pe care ar fi putut sa o aiba o au de regula, bebelusii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii. In concluzie consumul de cartofi prajiti (des si constant) are efecte similare cu fumatul, in timpul sarcinii.
Cauza pentru care se intampla acest lucru este acrilamida, care se gaseste in cantitate mare in cartofii prajiti, dar si in painea prajita, precum si in alte alimente care au fost preparate in baie de ulei. Pe langa greutatea mica la nastere, copiii nascuti de femei care au consumat cartofi prajiti cand erau gravide au si o circumferinta mai mica a capului, comparativ cu ceilalti.
Acrilamida se formeaza cand alimente bogate in carbohidrati sunt prajite. Cu cat expunerea la temperatura mare este mai indelungata, cu atat nivelul de acrilamida este mai mare.
Acrilamida face obiectul multor studii, din moment ce substanta traverseaza placenta si afecteaza fetusul. Specialistii au descoperit ca efectul acesteia asupra fetusului este similar fumatului, greutatea mica la nastere fiind doar una dintre urmari. Aceasta se afla in stransa legatura cu bolile cardiovasculare si diabetul.
Cat despre circumferinta mica a capului, aceasta este asociata cu o dezvoltare incetinita a creierului, a explicat coordonatorul studiului realizat in colaborare intre un institut din Spania, o universitate din Stcokholm si alte 20 de centre din Europa.
Concluzia este ca trebuie sa eviti consumul des de cartofi prajiti. O portie mica din cand in cand nu sunt o tragedie. Dar trebuie sa tii cont de faptul ca oricum carofii prahiti, si prajelile in general, nu fac parte din categoria alimentelor recomandate in timpul sarcinii.