Tensiunea arteriala ridicata a mamei poate duce la complicatii pentru fat si pentru mama. Vezi ce trebuie sa faci in cazul in care ai tensiune arteriala ridicata in sarcina.
La controlul ginecologic anual am discutat cu o gravida tanara, vesela si care imi povestea despre cat de bine ii merge in sarcina. Isi aranjase camera copilului si era in cautare de hainute pentru cea mica. Venise acum la controlul de 28 de saptamani si de-abia astepta sa isi vada din nou bebelusul la ecografie.
Dupa ce a iesit din cabinet avea lacrimi in ochi si mi-a spus un la revedere stins.
Ce se intamplase: in urma ecografiei s-a vazut ca bebelusul nu se dezvoltase mai deloc in ultima luna, iar tensiunea ei arteriala ajunsese la 18 cu 10. Urma sa fie consemnata la pat si sa urmeze tratament medicamentos pentru scaderea tensiunii arteriale, sperand ca lucrurile vor reintra in normal.
Tensiunea arteriala ridicata poate da multe batai de cap gravidelor si medicilor acestora. Trebuie sa iti monitorizezi permanent tensiunea pentru a vedea daca creste sau daca apar fluctuatii.
Iata ce trebuie sa stii despre tensiunea arteriala:
Exista tipuri diferite de tensiune arteriala crescuta in timpul sarcinii. Uneori tensiunea arteriala ridicata este prezenta inainte de sarcina. In alte cazuri, se dezvolta in timpul sarcinii.
- Hipertensiune gestationala – Apare dupa saptamana 20 de sarcina si nu se identifica un exces de proteine in urina. Poti dezvolta ulterior preeclampsie.
- Hipertensiune cronica – Este prezenta inainte de sarcina sau apare inainte de saptamana 20. Deoarece nu are simptome, nu poti spune cand a aparut.
- Hipertensiunea cronica peste care s-a suprapus preeclampsie – Apare la femeile cu hipertensiune cronica la care se inrautateste situatia si apar proteine in urina sau alte complicatii in sarcina.
- Preeclampsie – Atat hipertensiunea gestationala cat si cea cronica pot duce la preeclampsie, caracterizata de tensiune crescuta si de semne de afectare a unui sistem de organe – de obicei dupa saptamana 20 de sarcina. Daca nu se trateaza, preeclampsia poate fi fatala. Este posibil sa ai preeclampsie si daca nu sunt prezente proteine in urina.
Ce probleme poate aduce tensiunea arteriala mare?
Hipertensiunea are mai multe riscuri, inclusiv:
- Un flux mai mic de sange catre placenta. Daca placenta nu primeste destul sange, bebelusul nu se dezvolta corespunzator pentru ca nu primeste destul oxigen si destui nutrienti. Asta poate duce la crestere inceata, greutate scazuta la nastere sau nastere prematura. Pot aparea probleme de respiratie pentru bebelus.
- Desprinderea placentei. Este foarte periculoasa si poate aparea inainte de nastere. Se pot produce hemoragii masive si placenta poate fi afectata, punand in pericol viata mamei si a bebelusului.
- Nastere prematura indusa. Uneori este necesara inducerea nasterii inainte de termen pentru a evita alte complicatii mai severe.
- Complicatii cardiace in viitor. Daca ai avut preeclampsie ai un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Ce trebuie sa stii despre preeclampsie
Citeste aici mai multe despre preeclampsie
Pe scurt:
- Apare si se dezvolta de multe ori fara simptome.
- De obicei hipertensiunea se instaleaza dintr-o data.
- Monitorizarea hipertensiunii este importanta deoarece cresterea tensiunii este primul semn de preeclampsie.
- Printre alte semne de preeclampsie: proteine in exces in urina, probleme cu rinichii, dureri de cap dureri abdominale, greata, flux urinar scazut, trombocitopenie, functie hepatica afectata, probleme de respiratie, crestere rapida in greutate.
Semnele pot aparea si in sarcinile normale deci este nevoie de investigatii medicale atente.
Medicamente pentru hipertensiune
Orice medicament iei in sarcina poate afecta bebelusul. Unele hipertensive sunt considerate sigure, altele – cu ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), blocatorii receptorului de angiotensima (ARB) si inhibitorii de renina – sunt de evitat in sarcina.
Tratamentul este important pentru a scadea riscul de infarct si alte probleme date de hipertensiunea arteriala. Medicul iti va prescrie cele mai sigure medicamente, in dozele corecte.
Scade riscul de complicatii din cauza tensiunii
Poti face si tu lucruri care sa iti minimizeze riscurile:
- Mergi la medic regulat
- Ia-ti medicamentele asa cum au fost prescrise.
- Fii activa. Vorbeste cu medicul despre ce activtati ai voie sa faci.
- Mananca o dieta sanatoasa. Alege mancaruri cu putin sodiu.
Travaliu si nastere
Medicul iti va sugera probabil sa induca travaliul cu cateva zile inainte de data nasterii pentru a evita complicatiile. Daca dezvolti preeclampsie sau alte complicatii, inducerea poate avea loc si mai repede. Daca ai preeclampsie severa poti primi medicamente anticonvulsive in timpul travaliului ca sa nu faci convulsii. Uneori este preferata cezariana.
Sursa foto: hepta.ro