Sari la conținut

Nutritia in timpul sarcinii (I)

In timpul sarcinii, alimentatia corecta si o dieta echilibrata este esentiala pentru bunastarea copilului si fundamentala pentru sanatatea mamei. Daca faci parte din categoria celor care aveau o dieta sanatosa tot ceea ce trebuie sa faci este sa adaugi cateva calorii. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre nutitia in timpul sarcinii.

Principala regula este sa alegi alimentele corecte, nutritive, sa elimini din dieta alimentele contraindicate in timpul sarcinii, sa mananci cat mai diversificat si sa ai grija sa ramai mereu bine hidratata.

Sase reguli de nutritie

Ce inseamna o dieta sanatoasa in timpul sarcinii? Un aport echilibrat de substante nutritive conform piramidei alimentare pentru a asigura un aport complet de substante nutritive fundamentale.

Piramida alimentara cuprinde sase grupe de alimente:

1. Carbohidrati, care sunt baza piramidei si reprezinta glucide complexe (amidon). Exemple de glucide complexe sunt paine, cereale, orez si paste. Carbohidratii complecsi sunt surse bune de vitamine, minerale si fibre. Ideale sunt alimentele integrale, bogate in carbofidrati cu ardere lenta. Poti manca de la 6 la 11 portii din acest grup de alimente in timpul zilei. O portie este egala cu o felie de paine, o ceasca mica de cereale si o jumatate de cana de orez sau paste fierte.
 
2. Legumele trebuie sa insemne intre 3-5 portii pe zi. Fiecare portie este egala cu circa 150-200 de grame sau o cana de legume fierte sau crude si trei sferturi de cana de suc. Legumele sunt bogate in fibre si sarace in grasimi. Ele sunt o sursa buna de vitamina A, C, acid folic, fier si alte minerale.
 
3. Fructe sunt baza pentru aportul de vitamine A si C, dar si potasiu si fibre. Nu bea niciodata sucuri de fructe care contin zahar. Poti manca 2 - 4 portii de fructe pe zi. Fiecare portie inseamna un mar, o banana, o portocale, o para, o cana de frcuet de padure sau o cana de capsuni. In categorie intra si frcutele uscate, suresa fosrtte buna de magneziu, dar acestea trebuie mancate cu grija: o portie pe zi este suficienta, unde o portie inseamna o jumatate de ceasca. 



 
4. Lapte, iaurt si branza sunt o importanta sursa de proteine, calciu si vitamine liposolubile. Poti manca 2 - 3 portii pe zi. Fiecare portie este formata din o cana de lapte sau un pahar mic de iaurt, 60 de grame de branza fermentata sau 100 de grame de branza dulce.
 
Ce mananca o femeie insarcinata?

5. Proteinele, inseamna carne, peste, fasole, oua si soia. Acesta contin vitamine din grupul B, fier, zinc si evident proteine. Alege carne slaba si se taie departe de grasime din jur. Puteti avea 2 portii din acest grup in fiecare zi. O portie inseamna circa 100-150 de grame de carne fiarta sau coapta, o cana de fasole fierte, 2 oua, 100 de grame de branza de soia, 2 linguri de unt de arahide sau 4-5 nuci.
 
6. Grasimi. Acest grup este foarte ridicat în calorii si are putine vitamine. Limita de la mai putin de 30% din selectie zilnic de calorii pentru a fi de la acest grup. Poti manca unt, ulei de masline. Surse bune de grasimi sunt si nucile, avocado, migdalele, neprajite si nesarate. Bune sunt si semintele de dovleac crude si cele de floarea soarelui. 

Citeste si

- Nutritia in timpul sarcinii II

- Nutritia in timpul sarcinii III

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!