Nu este dificil sa mananci asa cum trebuie in sarcina. Sau, mai precis, nu ar trebui sa fie, daca am avea un stil de viata sanatos. Ceea ce nu se intampla insa, din diverse motive: nu stim si nu ne place sa gatim, lipsim mult de acasa, ne-am obisnuit cu alimente gata preparate si gustul celor sanatoase ne displace.
La toate acestea se adauga si sarcina, cu cerintele sale specifice, dictate de schimbarile care apar in corpul nostru: necesitatea de a manca mai des (atat de des incat ai impresia ca mananci in permanenta), preferinta pentru anumite alimente (o preferinta care poate fi atat de pronuntata incat ajungi sa mananci acelasi aliment si dimineata si la pranz si seara).
Din aceasta cauza, a manca rational inseamna sa iti analizezi foarte serios modul in care mananci si sa faci ajustari acolo unde este nevoie. Poate fi util si sa notezi doua, trei zile la rand tot ceea ce mananci si apoi sa iei decizii in cunostinta de cauza.
Dar ce inseamna pana la urma sa mananci sanatos?
In regimul alimentar al femeii gravide se recomanda ca, pentru sanatatea mamei si a copilului, sa predomine fructele si legumele proaspete, carnea slaba, si sa fie evitate alimentele conservate.
Sanatatea bebelusului depinde in mare masura de regimul alimentar al femeii insarcinate. Acest regim trebuie sa fie echilibrat, cu aport bogat de minerale si proteine si sa contina o pondere mare de legume si fructe proaspete, nu congelate sau conservate. Alegeti, de preferinta, fructe si legume de sezon.
Ca sa va fie mai usor sa intelegeti ce inseamna echilibrat aveti mai jos o piramida a alimentelor - cat de des ar trebui acestea sa apara in dieta voastra zilnica.
Alimente care ar trebui sa fie ocolite
In schimb, exista cateva contraindicatii alimentare pentru perioada sarcinii: in general, trebuie evitate produsele “suprasaturate” cu E-uri si cu adaos mare de glucide: indulcitori naturali sau artificiali. Asadar, faceti tot posibilul sa renuntati la bauturile carbogazoase, la dulciuri si la unele mezeluri (crenvursti, carnati, salam etc.).
Toxoplasmoza este o bacterie care se gaseste in carnurile rosii (porc, vita, manzat etc.) incomplet fierte si care poate provoca malformatii congenitale.
Preferinta mamei pentru alimente conservate, in dauna celor proaspete poate produce tulburari in functionarea sistemului nervos al fatului, indeosebi manifestate prin hidrocefalie si microcefalie (cap mic, cu reducerea proportionala a masei cerebrale).
De asemenea, subnutritia mamei, fie determinata de nivelul precar de trai si carente in ingrijire sau de teama mamei de a nu se ingrasa in exces, poate conduce la incetinirea dezvoltarii neurocerebrale a fatului. Asa ca nu va ganditi ca, daca mancati mai putin inseamna automat ca mancati si sanatos. Ba chiar dimpotriva.
Pentru a va ajuta sa luati cele mai bune decizii in privinta meniului zilnic am facut o lista cu retete potrivite pentru diferite momente ale zilei. Aveti acoperita astfel o saptamana intreaga, pana cand va intrati in mana si puteti apoi sa improvizati singura.
7 idei pentru micul dejun in sarcina
Spor la gatit si pofta buna!