Cum iti dai seama ca ai aceasta problema ?
Daca dimensiunile abdomenului sunt sub masurile standard sau nu mai simti la fel de mult miscarile fatului, e posibil ca medicul tau sa iti puna diagnosticul de oligohidromatoza. Te va observa mai atent si daca ai mai avut un copil care nu a crescut suficient in viata intrauterina, ai hipertensiune cronica, preeclampsie, diabet, lupus, sau daca ai depasit data la care trebuia sa nasti.
Eventuale cauze
Nu intotdeauna se poate determina cauza nivelului scazut de lichid amniotic. Se intampla mai frecvent in al treilea trimestru sau daca ai depasit data la care trebuia sa nasti.
Iata cateva din cauzele care pot determina aceasta situatie:
Ruperea sau slabirea membranelor:
Aceste situatii pot face ca o parte din lichid sa iasa din sacul amniotic. Acest lucru se poate intampla oricand pe parcursul sarcinii dar e mai frecvent cu cat sarcina se apropie mai mult de termen. Daca se intampla sa observi urme de lichid pe lenjerie, e posibil ca o parte din acesta sa se piarda. Problema mai poate fi depistata si de medic la un control de rutina.
Ruperea membranei creste riscul, atat pentru tine cat si pentru fat, de a contracta o infectie, pentru ca bacteriile vor gasi o cale de a intra in uter. De cele mai multe ori o fisura se va vindeca de la sine, mai ales daca scurgerea de lichid se intampla dupa amniocenteza.
Probleme ale placentei, cum ar fi dezlipirea partiala, impiedica transferul de sange si nutrienti catre bebelus, ceea ce il va impiedica sa transforme fluidul inghitit in urina.
Anumite probleme medicale
Cum am mai spus, anumite afectiuni cum ar fi hipertensiunea cronica, diabetul si lupusul, pot provoca scaderea cantitatii de lichid amniotic.
Sarcina multipla
Oligohidraminoza este frecventa in cazul sindromului de transfer intre gemeni in care “donatorul” va suferi din cauza unei cantitati prea mici de lichid amniotic.
Anomalii ale fatului
Cand cantitatea de lichid amniotic este prea mica in primele doua semestre de sarcina, s-ar putea ca bebelusul tau sa aiba o problema. Daca rinichii nu functioneaza sau nu se dezvolta normal, sau tractul urinar este blocat, bebelusul nu va produce destula urina pentru a mentine nivelul de lichid la parametri normali. Si un defect cardiac congenital poate fi cauza acestei probleme.
Ce se intampla daca ti-a fost pus acest diagnostic ?
Daca ai fost diagnosticata cu aceasta problema, doctorul te va va monitoriza indeaproape si pe tine si pe bebelus.
Daca esti aproape de termen, ti se va provoca nasterea. In anumite cazuri, vei fi nevoita sa nasti copilul mai devreme.
Va trebui sa bei cat mai multe lichide, sa fii atenta la miscarile fatului si sa-i spui medicului daca ti se pare ca fatul e mai putin activ.
Cantitatea insuficienta de lichid amniotic poate creste riscul complicatiilor in timpul travaliului. Principalul motiv de ingrijorare este ca volumul lichidului poate scadea intr-atat incat miscarile bebelusului sau contractiile uterului sa stranguleze cordonul ombilical.
In timpul travaliului, s-ar putea ca medicul sa treaca prin cervix un cateter prin care sa introduca in uter solutie salina calduta pentru a reduce acest risc. Daca bebelusul ar putea fi pus in pericol printr-o nastere normala, ti se va face cezariana.