Sari la conținut

Paracetamolul in timpul sarcinii

Regula generala spune ca in cursul sarcinii nu sunt indicate nici un fel de medicamente cu exceptia celor prescrise de medic. Automedicatia este complet interzisa. Medicamantele in cursul sarcinii pot avea efecte dramatice asupra fatului. Cea mai violenta actiune a medicamentelor cu risc pentru sarcina, apare daca acestea sunt luate in primul trimestru de sarcina. Pericolul ramane si dupa primul trimestru de sarcina, dar diminueaza ca urmare a capacitatii placentei de a filtra si retine anumite substante.

Medicamentele au fost impartite in patru mari grupe raportat la efectele cunoscute sau posibile asupra produsului de conceptie, in primele luni de sarcina.


Grupa 1 - contine medicamente recunoscute in general ca fiind sigure pentru a fi administrate in cursul sarcinii. la aceasta concluzie s-a ajuns in urma unor teste au au probat neutralitatea lor fata de fat.
Grupa 2 - contine medicamente relativ sigure. Acestea sunt in principiu sigure, dar nu au fost testate complet pentru a trece in prima sau in a treia categorie. Din aceasta categorie fac parte medicamentele care nu se administreaza decat cu sfatul medicului.
Grupa 3 - contine medicamente a caror siguranta in utilizarea in cursul sarcinii nu a fost dovedita la oameni, dar unele sa-u dovedit neutre in testele pe animale. Aceste medicamente se folosesc doar sub control medical si numai daca sunt fundamental necesare.
Grupa 4 - contine medicamente cu risc demonstrat pentru fat. Acestea sunt cele despre care se stie sigur ca determina probleme in cursul sarcinii

Paracetamolul face parte din grupa a 2 de medicamente. Acest medicament a fost folosit in studii pe femei gravide si nu a fost evidentiat nici un risc pe toata durata sarcinii, dar cu toate acestea trebuie luat in doze mici, doar la nevoie. Nu este interzisa administrarea paracetamolului in timpul sarcinii, dar in nici un caz nu trebuie abuzat.

Paracetamolul are efect analgezic, antitermic si antipiretic. Este recomandat pentru direri de spate si de cap, raceala si gripe.

O serie de studii recente arata ca exista posibilitatea ca, in cazul copiilor ale caror mame au folosit acetaminophen (paracetamol) in timpul sarcinii sa creasca cu pana la 20% riscul ca ei sa dezvolte probleme de respiratie intre varsta de doi ani jumatate-sapte ani. Asta inseamna ca riscul este cu 4 procente mai mare decat in cazul copiilor ale caror mame nu au folosit paracetamol in cursul sarcinii.

Una peste alta: medicamente le trebuie luate mereu cu maxima atentie in cursul sarcinii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!