Sari la conținut

Pelvisul in timpul sarcinii si nasterii

Nu poti sa treci prin sarcina fara sa auzi incontinuu vorbindu-se despre pelvis. Daca iti este oarecum neclar despre ce anume este vorba afla ca pelvisul reprezinta ceea ce in mod uzual numim oasele bazinului. Mai exact acele oase care se termina acolo unde incepe talia.

 

De ce este atat de important pelvisul in sarcina?

In primul rand pentru ca pelvisul are rol de sustinere - el este cel care sustine uterul cu tot cu bebe si lichidul amniotic.

In al doilea rand pelvisul este important pentru ca printre oasele lui trebuie sa se nasca bebelusul. Adica pe aici

Oasele pelvisului sunt unite intre ele prin ligamete si sunt acoperite de muschi. Sa nu uitam nici de nervi, nervul sciatic fiind de vina pentru multe dintre durerile care apar in zona. In sarcina, hormonii fac ca aceste ligamente sa devina mai slabe, pentru a face loc uterului in crestere. In timpul nasterii ligamentele se slabesc si mai tare, pentru a permite copilului sa treaca.

Tot cu pelvisul au legatura si durerile de spate, intrucat pelvisul este legat de coloana vertebrala. Pe masura ce greutatea creste si existenta burtii determina schimbarea centrului de greutate a corpului, presiunea asupra pelvisului devine mare si se manifesta prin dureri in partea de jos a spatelui.

Un caz aparte sunt durerile care apar in fata, in zona pubisului. Acestea sunt datorate tot relaxarii articulatiilor si te pot face sa iti misti picioarele foarte bizar si neindemanatic. Mai multe despre asta aici.

 

Pelvisul in timpul nasterii

Dupa cum banuim, atunci cand spunem in mod uzual ca are bazinul lat sau ingust, oasele pelvisului difera de la o femeie la alta si in functie de acest lucru nasterea poate fi mai usoara sau mai dificila. Oricum, in timpul ecografiilor forma si dimensiunea pelvisului se poate afla exact, la fel si dimensiunea craniana a bebelusului, asa ca se poate face o predictie destul de exacta in ceea ce priveste nasterea.

Daca pelvisul este mai ingust pot aparea, dupa nastere, dureri la nivelul coccisului. Acesta este un os mic, triunghiular pe care il mai cunoastem si sub numele de noada. Durerile pot fi destul de mari si este posibil ca doctorul sa iti prescrie calmante daca au aparut traumatisme in aceasta zona.

Inainte de nastere de obicei capul copilului coboara in pelvis, luand cea mai buna pozitie pentru a trece printre oasele pelvisului. Se considera ca punctul 0 este zona cea mai ingusta, cea in care capul copilului se opreste asteptand momentul prielnic pentru nastere. Daca a ajuns in partea cu +, atunci se considera ca un indicator pozitiv pentru o eventuala o inductie a nasterii.

In timpul nasterii, dupa ce a avut loc dilatarea colului uterin la 10 cm, capul copilului incepe sa inainteze pentru a trece prin pelvis. Aceasta este nasterea propriu zisa, momentul in care bebelusul iese cu totul din burtica. Mai multe informatii despre aceasta faza a travaliului gasiti aici.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!