âSe stie ca pestele este un aliment necesar in sarcina, insa ultimul studiu a oamenilor de stiinta de la UC Irvine arata ca acizii grasi pe care acesta ii contine este vital pentru dezvoltarea creierului fetusului.
Oamenii de stiinta spun ca lipsa din dieta a acizilor grasi regasiti in peste si in alte alimente poate limita cresterea creierului in timpul dezvoltarii fetale si in primii ani de viata. De aceea femeile gravide trebuie sa includa in dieta lor zilnica alimente bogate in acizi grasi si sa se asigure ca vor continua sa ii aiba in dieta si in timpul alaptarii. De asemenea, odata cu diversificarea, ei trebuie sa inceapa sa se regaseasca in dieta copilului.
Susana Cohen-Cory, profesor de comportament si neurobiologie si colegii ei au identificat pentru prima data cum deficitul de acizi grasi polinesaturati n-3 cauzeaza schimbari moleculare in creierul care se dezvolta, rezultand intr-o crestere slaba a neuronilor si a sinapselor care ii conecteaza.
Acesti acizi grasi sunt precursorii acidului docosahexaenoic, sau DHA care roala un rol cheie in crearea unui sistem central nervos sanatos. In studiul lor, care a folosit broaste femele si mormoloci, cercetatorii UCI au vazut cum tesutul creierului deficient in DHA a creat neuroni slab dezvoltati si a limitat numarul sinapselor, conductele vitale care permit neuronilor sa comunice unul cu celalalt.
„Aditional, cand am schimbat dieta deficienta in DHA a mamelor si am inclus un nivel normal al acestui acid, cresterea neuronala si sinaptica a inflorit si s-a reintors la normal in urmatoarele generatii de mormoloci” a declarat Cohen-Cory.
Citeste si despre legatura dintre acizii grasi si stresul din sarcina.
DHA este esential pentru dezvoltarea ochilor si creierului fatului, mai ales in ultimele trei luni de sarcina. Este responsabil de 10 pana la 15 la suta din suma totala de lipide a cortexului cerebral. DHA este, de asemenea, concentrat in celulele sensibile la lumina din spatele ochilor, unde reprezinta cca 50 la suta din totalul de lipide al fiecarei retine.
Sursele de DHA alimentar se gasesc in principal in produsele animale: peste, oua si carne. Pestele gras - macrou, hering, somon, pastrav si sardine - sunt cea mai bogata sursa alimentara, care contine 10 pana la 100 de ori mai DHA decat alimentele non-marine, cum ar fi nucile, semintele, cerealele integrale si legumele cu frunze de culoare verde inchis.
DHA este, de asemenea regasit in mod natural in laptele matern. Posibil din cauza aceasta, acidul gras este folosit ca un supliment pentru copiii prematuri si ca ingredient in laptele praf pentru copii in primele patru luni de viata pentru a promova o dezvoltare mentala mai buna.
Echipa de UCI a utilizat Xenopus laevis (broasca africana cu gheare) ca model pentru acest studiu, deoarece le-a permis sa urmareasca progresul si impactul deficitului alimentar matern la descendenti. Pentru ca embrionii broastei se dezvolta in afara mamei si sunt translucizi, cercetatorii au putea vedea schimbarile dinamice in neuroni si conexiunile lor sinaptice din embrionii intacte, vii, din momentul fertilizarii si pana dupa terminarea formarii circuitelor neuronale functionale.
Sursa foto: hepta.ro