Fiecare sarcină este diferită, iar simptomele pe care le experimentează femeile diferă în funcție de reacția corpului la modificările hormonale.
Prin urmare, unele viitoare mămici pot avea de-a face cu pielea uscată. Acesta nu este neapărat un motiv de îngrijorare, dar iată ce poți face dacă și tu ai pielea uscată, în sarcină.
Este normal să ai pielea uscată în timpul sarcinii?
Aproximativ 90% dintre femei se confruntă cu modificări ale pielii, atunci când sunt însărcinate.
Fie că ești însărcinată pentru prima dată sau te confrunți pentru prima dată cu pielea uscată în timpul sarcinii, reține că aceasta ar putea fi normală și poate dispărea după naștere.
► Citește și: 7 beneficii ale uleiul de cocos, în timpul sarcinii
Când și unde apare pielea uscată?
Pielea ta, în special în jurul burticii, începe să se simtă uscată în al doilea și al treilea trimestru. Pe măsură ce sarcina progresează, tenul se poate usca, la fel și pielea de pe brațe, gât, sâni și coapse.
Ce cauzează uscarea pielii, în timpul sarcinii?
Puiul care se dezvoltă în uter aduce multe schimbări în corpul tău, iar unele dintre ele ar putea fi pielea uscată.
Corpul tău necesită mai multe lichide atunci când ești gravidă, pentru a îmbunătăți volumul de sânge. Lipsa apei sau deshidratarea în timpul sarcinii ar putea face pielea uscată.
Modificările de temperatură și vreme, cum ar fi umiditatea și fluxul de aer, ar putea duce la uscarea pielii. Acest lucru se întâmplă de obicei în timpul verii.
Curățarea sau spălarea excesivă a pielii ar putea duce la uscarea acesteia. Femeile însărcinate care au pielea grasă tind să-și spele foarte des tenul, însă această practică ar trebui evitată.
Dacă ai hipotiroidism în timpul sarcinii, pielea ta poate prezenta mâncărime și poate fi uscată.
Deficitul de vitamina A în dieta sarcinii ar putea duce la uscarea și descuamarea pielii. Prin urmare, medicii recomandă consumul de alimente pline de nutrienți, mai ales în timp ce ești însărcinată.
Întinderea pielii de pe abdomen ar putea de asemenea să îți usuce pielea și să ducă la descuamare și mâncărime.
► Citește și: Vergeturile se previn? Voi treceți prin această neplăcere?
Cum tratăm pielea uscată, în timpul sarcinii?
Iată câteva lucruri pe care le-ai putea face acasă pentru a trata pielea uscată:
- Apa extrem de rece sau fierbinte ar putea extrage umezeala din corpul tău, care altfel îți va menține pielea delicată. Așadar, când îți speli fața sau faci duș, folosește apă călduță și vei vedea diferența.
- Bea apă și rămâi hidratată.
- Fă-ți o rutină pentru îngrijirea pielii, pentru a evita pielea uscată.
- Poți adăuga uleiuri esențiale în apa din cadă, deoarece ar putea ajuta la reducerea uscării pielii.
- Folosește loțiuni de protecție solară pe bază de plante atunci când ieși la soare. Acest lucru îți poate proteja pielea în timpul verii.
- Include în dieta ta alimente nutritive cu grăsimi sănătoase precum avocado, nuci, ulei de măsline și legume cu frunze.
- Dacă locuiești într-un loc lipsit de umiditate, poți pune un umidificator în cameră, care ar putea preveni uscarea excesivă a pielii.
- Folosește produse de curățare ușoare, de preferință pe bază de plante, pentru a-ți curăța pielea.
Se poate preveni uscarea pielii, în timpul sarcinii?
Există anumite lucruri pe care le faci fără să știi și care îți usucă pielea.
Încearcă să nu folosești săpunuri care conțin substanțe chimice, în timpul sarcinii, deoarece acestea îți pot usca pielea.
Încearcă să stai departe de băuturile cu cofeină, cum ar fi ceaiul și cafeaua, deoarece acestea îți pot deshidrata pielea.
Dacă observi că pielea se usucă din ce în ce mai tare, consultă un medic.
► Citește și: Haideți să nu mai pretindem că vergeturile sunt anormale în sarcină!