Ce poate fi mai bun decat o bucata de pizza fierbinte, de-abia scoasa din cuptor? Probabil ca nimic, insa trebuie sa fii atenta la ingredientele de pe pizza daca esti insarcinata.
Ca orice tip de mancare pe care il consumi in sarcina, pizza trebuie trecuta prin radarul tau mereu in functiune pentru a vedea care sunt ingredientele care nu trebuie sa existe in compozitie.
Branza
Vestea buna este ca pizza este in general facuta cu mozarella produsa din lapte pasteurizat, deci nu este o problema. Insa pizza poate fi facuta si cu alte branzeturi moi cum ar fi brie, chevre sau camembert sau cu branzeturi cu mucegai albastru ca gorgonzola, danish blue sau Rocquefort. Uita mai bine de Quattro Formaggi si orienteaza-te catre pizza cu mozzarella (intreaba daca este facuta din lapte pasteurizat) sau cu branzeturi tari cum ar fi parmezanul.
Carnea cruda sau nefacuta indeajuns
Pizza care contine carne cruda sau insuficient gatita, cum ar fi sunca de Parma, salam, pepperoni, chorizo poate duce la toxoplasmoza. Stii probabil deja ca toxoplasmoza este o boala infectioasa care este cauzata de paraziti prezenti in sol, apa netratata si carne. Daca in timpul sarcinii te infectezi cu oricare dintre acesti paraziti, poti provoca leziuni severe copilului.
Citeste despre 9 alimente care trebuie evitate in sarcina.
Fructele de mare
Daca umplutura de pizza contine creveti, scoicii sau midii care nu sunt fierte bine, te poti expune la infectii bacteriene si virale.
Ce sa faci
Sa mananci pizza in timpul sarcinii este sigur daca este coapta foarte bine si are ingredientele permise. Iata ce poti face ca pizza sa fie absolut sigura in sarcina:
Coace pizza la temperaturi inalte ajutand la uciderea microbilor si la prevenirea infectiilor.
Pizza trebuie consumata fierbinte, pentru ca daca o mananci rece, ai toate sansele ca deja microbii sa fi inceput sa „colcaie” pe ea. De aceea este si indicat sa mananci pizza facuta acasa sau sa mananci la restaurant. Pizza comandata iese din discutie.
Se considera mai sigur sa consumi cascaval ca cheddar, parmezan etc., indiferent daca sunt facute din lapte pasteurizat sau lapte nepasteurizat. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste soiuri de branza au putina apa in comparatie cu branza moale si, prin urmare, sunt mai putin favorabile pentru cresterea microbilor.
Branzeturile moi ca mozzarella, ricotta, branza de vaci, telemea etc., pot fi consumate numai daca esti 100% sigura ca au fost produse din lapte pasteurizat.
Poti manca pizza cu fructe de mare numai daca sunt facute bine la temperaturi ridicate.
Sursa foto: hepta.ro