Sari la conținut

Placenta previa, tot ce trebuie sa stii

Placenta este un organ care face legatura intre mama si fat. Placenta este cea care produce, incepand din luna a III-a de sarcina, o parte importanta a hormonilor necesari pentru sustinerea si controlul procesului fiziologic al sarcinii. Este un organ minunat care face schimbul de nutrienti, oxigen si care protejeaza copilul si mama in cursul sarcinii.

Pentru toate acestea si inca multe alte motive, daca ceva nu este in regula cu placenta, sarcina are de suferit. Placenta previa si dezlipirea de placenta sunt principalele cauze care duc la sangerare in cursul sarcinii si daca nu sunt corect sustinute prin tratament pot compromite sarcina.

Sapte complicatii ale sarcinii

Placenta previa este denumirea situatiei in care placenta are o pozitie necorespunzatoare in uter, fiind dezvoltata in partea de jos a uterului si acoperind colului uterin, partial sau in totalitate. Cele mai multe din pozitionarile in partea de jos a uterului ale placentei nu inseamna placenta previa.

La inceputul sarcinii placenta se poate forma in partea de jos a uterului, dar cresterea in volum a uterului face ca aceasta sa "urce". In cazul placentei previa aceasta ramane pe colul uterin, chiar daca sarcina progreseaza. Placenta previa, desi nu este un fenomen frecvent, este cel mai adesea cauza sangerarilor - uneori masive, din cel de al treilea trimestru de sarcina.

Dilatarea cervixului, evolutia in volum a uterului duc la fisuri ale placentei, care fiind un organ intens vascularizat, produce sangerari, uneori abundente. Un alt simptom sunt crampele abdominale.

Ghidul hormonilor in timpul sarcinii

Pierderea de sange de culoare rosu aprins provine din placenta si este, de obicei intermitent, cu variatii in functie de efortul facut de mama si apar din ce in ce mai des in cursul trimestrului trei de sarcina. Placenta previa este confirmata la ecografie inca de la mijlocul  celui de al doilea trimestru de sarcina.




Riscurile includ hemoragii puternice, care pot face necesare transfuzii de sange si infectii grave. Sangerare severa poate pune in pericol viata mamei si a fatului. De regula sarcinile cu placenta previa se finalizeaza prin cezariana undeva in jurul saptamanii 34-36 de sarcina, cand copilul este viabil. Peste saptamana 36 de sarcina, in cazul unui uter cu placenta previa, sarcina este monitorizata 24 de ore, din 24 de medic, uneori fiind necesara interventia chirurgicala de urgenta.

Aproximativ 20-40% din toate sarcinile au o forma de placenta previa in prima faza a sarcinii. De obicei, cele mai multe se rezolva de la sine, si doar 5% dintre femei este prezenta placenta pozitionata incorect in cel de al treilea trimestru.

Placenta previa pare a fi mai frecventa la femeile care au mai avut placenta previa la sarcini anterioare, la femeile care au copii la o varsta mai inaintata, la femeile care fumeaza, dar si in cazul celor care au avut sarcini multiple. Avorturile repetate anterior, operatiile pe uter, anterioare sarcinii, si operatia de cezariana cresc riscul de placenta previa, pentru ca cicatricile uterului functioneaza ca o bariera in evolutia placentei.

Statistic placenta previa apare la una din 200 sarcini. De obicei, cu repaus la pat si de asistenta medicala placenta previa nu afecteaza evolutia normala a sarcinii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!