Ai observat vreodata cat de multe lucruri simte un caine? Cand esti insarcinata, cainele este capabil sa simta schimbari in tine, indiferent daca acestea sunt fizice sau emotionale. Unele rase observa ceva diferit la tine in primele saptamani de sarcina mult mai repede decat altii, in timp ce altii s-ar putea sa fie constienti de ceea ce se intampla, dar aleg sa ignore acest lucru, atata timp cat nu le afecteaza viata de zi cu zi.
Daca esti o iubitoare de animale, probabil stii deja ca prietenii nostri cu blana si pene pot simti de obicei lucruri inainte sa le constientizeze. Cainii nu inteleg ca va exista o fiinta noua in noua luni, dar sunt mai sensibili la proprietarii lor si inteleg ca lucrurile se schimba. S-ar putea sa vada ca miscarile tale devin mai incomode si ca esti mai obosita decat de obicei. Si pot fi deseori in masura sa spuna ca starea ta de spirit emotionala s-a schimbat de la o zi la alta.
Cum simt cainii sarcina?
Cainii pot simti sarcinii in urmatoarele moduri:
Hormoni si miros. In plus fata de modificarile care sunt evidente, cum ar oboseala, mai exista si alte modificari pe care cainii le pot simti. Ei au un simt al mirosului foarte dezvoltat si cum hormonii din corpul tau se schimba, asa se schimba si mirosul tau. Cainii pot sa nu fie deranjati de asta sau s-ar putea sa devina mai agresivi si confuzi - dar cele mai multe dintre vor deveni mult mai afectuosi si protectivi.
Modificari ale formei corpului. Un alt punct este schimbarea formei tale. Cainii simt ca organismul tau se schimba, iar ei pot vedea cu siguranta aceste modificari. In cazul in care copilul incepe sa se miste, iar cainele poate simti atunci cand este lipit de tine sau poate vedea cum se misca burtica, reactia lui va varia de la neincredere, uimire la un sentiment calm de fericire.
Care sunt problemele de comportament care pot sa apara?
Tine cont de faptul ca cainele tau stie schimbarea care se apropie. El vede toate lucrurile noi din jurul casei pentru copil si miroase toate lucrurile noi. Atunci cand aceste modificari se intampla, cainele ar putea reactiona in felul sau rumegand lucrurile care sunt destinate copilului, se va invarti suparat in jurul casei, va urina in locuri nepotrivite, nu va fi cooperant sau va cere mai mult de la tine. Aceste provocari comportamentale sunt comune atunci cand un caine simte ca o schimbare este pe cale sa se intample, si ca ar putea exista ceva in acea schimbare care sa il impinga "afara" din unitatea familiei.
Cum poti ajuta cainele sa se adapteze
Din fericire, exista multe moduri de a ajuta cainele se adapteze la sarcina si la sosirea iminenta a unui nou membru al familiei. Iata cateva moduri de a face sigur ca cel mai bun prieten ramane asa, si nu se transforma intr-un animal trist si deprimat.
Iubeste-l si acorda-I atentie
Daca vrei sa fii sa va absolut sigura ca cainele tau nu se simte ca si cum el este indepartat din cauza acestor modificari, asigura-te ca iti controlezi limbajul corpului. Cand acoperi burta, ii spui de fapt cainelui "stai departe", iar atunci cand il lasi sa se ghemuiasca cu tine, ii spui ca e in regula sa fie aproape. Atunci cand nu-l mai duci afara atat de des, ar putea incepe sa se simta neglijat, de aceea este nevoie sa te asiguri ca exista cineva care te poate ajuta cu lucrurile de care cainele are nevoie zi cu zi. Asigura-te ca vei petrece timp alaturi de catelul tau special, astfel incat pe masura ce lucrurile se schimba, sa se simta in siguranta in gospodarie si inima ta.
Incepe (sau reia) dresajul de ascultare
Acum este o mare oportunitate sa il (re)inveti sa asculte. Daca a trecit printr-un astfel de dresaj, un curs de perfectionare este modul perfect sa iti reafirmi pozitia dominanta in casa si sa ii arati clar ca exista lucruri pe care le astepti de la el. Daca esti in stadiul de inceput al sarcinii, poti face acest lucru pe cont propriu, dar daca sarcina este avansata, roaga-ti partenerul sa se ocupe de aceste cursuri de formare.
Este in fond un mare avantaj pentru cainele tau deoarece el are nevoie de tabieturi si de rigurozitate. Cu cat mai structurata este viata lui, cu atat este mai probabil sa se relaxeze si sa nu aiba probleme cu schimbarile din jurul lui.
Citeste si care este cainele perfect pentru familia ta.
Fa lucrurile flexibile la sosirea bebelusului
Atunci cand un caine are mai mare nevoie de structura, soseste bebelusul si arunca toata casa in haos pentru un timp. Ce poti face pentru a face lucrurile mai flexibile pentru cainele tau si a nu-l transforma intr-un animal salbatic? Incepe prin varierea timpului de hranire a cainelui, hranindu-l azi la o ora, maine cu o jumatate de ora inainte sau dupa. In acest fel el va deveni mai obisnuit cu ideea ca va fi hranit in curand, dar poate nu chiar imediat. Acest lucru iti va fi la indemana atunci cand copilul este foarte mic si programul este haotic. Poti de asemenea, scoate cainele la plimbare la ore ciudate, astfel ca va deveni obisnuit cu ideea ca lucrurile se vor intampla, dar nu conform unui program rigid. Pentru a face toate si mai usor, instaleaza o usa pentru caini incat cainele sa nu astepte dupa tine sa vii si sa il plimbi (asta, binenteles, daca stai la casa).
Sursa foto: hepta.ro