Condusul face parte din viata oricarei femei moderne si ne asigura confortul si libertatea! Ce ne facem insa in momentul in care burtica noastra infloreste o viata plapanda? Renuntam la sofat sau incercam sa ne luam toate masurile de siguranta atunci cand suntem la volan? In afara cazurilor in care medicul a interzis specific sofatul, ne putem urca fara probleme la volan.
Trebuie insa sa cunoastem cateva lucruri importante.
In cazul celor mai multe dintre femei nu exista nici un motiv care sa interzica continuarea sofatului in mod normal. Bineinteles, o sa te lovesti de cateva neplaceri asociate cu sarcina, dar pe care le poti rezolva simplu.
In primul rand, uita de pauzele facute la trei-patru ore in cazul drumurilor lungi. Oricat de buna soferita esti, ai nevoie suplimentara de relaxare, de scurte miscari de revenire si chiar de masajul burticii. Probabil vei resimti si dureri de spate, iar oprirea o vei face din instinct pentru a te intinde si relaxa. Sa nu uitam nici de senzatia de urinare deasa care probabil iti va da cel mai tare de furca!
Pe masura ce sarcina avanseaza, vei avea o noua problema: intre tine si volan se va interpune o burtica…maaareee! Renunta la condus in momentul in care nu te vei mai simti sigura pe tine sau in cazul in care nu mai ajungi bine la pedale. In cazul in care te fortezi sa ajungi la pedale burtica ta se va intari si vei resimti in mod negativ efortul.
O intrebare de zece puncte: sa port sau nu centura de siguranta?
Raspunsul categoric este da. Centura de siguranta este singura care te va proteja in cazul unui accident de masina. Pe tine si pe bebelusul tau. Din punct de vedere legal in Romania, „femeile aflate in stare vizibila de graviditate” sunt exceptate de la obligatia purtarii centurii de siguranta. Este bine insa sa o purtati si sa nu luati aceasta exceptare ca pe o aprobare a nepurtarii centurii.
Trebuie sa stii ca purtarea centurii de siguranta in timpul sarcinii nu este periculoasa pentru copil. Mama protejeaza fatul, iar atata timp cat mama este protejata, si fatul este de asemenea.
Pentru a evita orice eventuale probleme cauzate fatului de centura de siguranta, trebuie sa o pozitionezi corect. Aceasta trebuie sa fie o centura clasica de prindere in trei puncte care este conceputa special pentru a opri aruncarea pasagerului din masina in cazul unui impact puternic. Centura de umar va prelua greutatea cea mai mare a impactului, deci nu trebuie sa iti faci griji pentru fatul din burtica. Ai grija oricum sa pui centura orizontala sub burta, montata peste pelvis si osul pubian si peste solduri. La fel, asigura-te ca centura de umar este pozitionata corect, intre sani si intr-o parte a burtii, nu peste burta. Daca aceasta vine peste burta, ajusteaz-o din reglajele laterale.
BeSafe pregnant crashtest Mama2b dummy sideview from HTS Hans Torgersen og Sønn AS on Vimeo.
Foarte important: nu dezactiva airbagul!
Multe femei cred ca airbagul poate afecta grav copilul nenascut. Nu este adevarat, iar expertii sunt de parere ca este esential pentru siguranta mamei si copilului. Airbagurile pot provoca leziuni grave doar in cazul in care centura de siguranta nu este pusa corect sau in cazul in care soferul sta mult prea aproape de volan.
In concluzie, draga graviduta, poti conduce linistita pana catre sfarsitul sarcinii, daca respecti cele cateva reguli de mai sus.