Sari la conținut

Pot mânca gravidele fructe de mare și pește?

Peștele conține substanțe nutritive pentru fătul în curs de dezvoltare, dar poate fi contaminat cu bifenili policlorurați (PCB) și mercur, care pot afecta creierul și sistemul nervos al bebelușului. Recomandările referitoare la consumul de pește s-au schimbat, de-a lungul anilor.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Agenția SUA pentru Protecția Mediului (EPA) spun să nu eviți complet peștele, în perioada sarcinii. Organizațiile au publicat recent orientări care încurajează femeile însărcinate să mănânce cantități sigure de pește cu conținut scăzut de mercur, pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea bebelușului.

Consmul de pește în sarcină. Beneficiile consumului de pește în sarcină

„De mulți ani, femeile însărcinate au limitat sau au evitat să mănânce pește în timpul sarcinii sau să-și hrănească copiii cu pește”, a declarat Stephen Ostroff, cercetătorul șef al FDA. „Dar știința emergentă ne spune acum că limitarea sau evitarea peștelui în timpul sarcinii și al copilăriei timpurii poate însemna pierderea substanțelor nutritive importante, care pot avea un impact pozitiv asupra creșterii și dezvoltării, precum și asupra sănătății generale. Într-adevăr, peștele oferă o mulțime de proteine, fier, vitamina D, vitamina B12 și minerale precum iod, zinc și seleniu. Este, de asemenea, bogat în acizi grași omega-3, care promovează dezvoltarea creierului fetal și a sistemului nervos și scade riscul de preeclampsie, greutate redusă la naștere și naștere prematură. Atunci când este introdus într-o dietă sănătoasă, peștele este asociat cu sănătatea inimii și cu riscurile reduse de obezitate", spune FDA.

► Citește și: Idei de meniuri pentru femeile gravide

Consumul de pește în sarcină. Ce cantitate de pește poate mânca o femeie însărcinată?

Pentru a beneficia de calitățile nutritive a peștelui, fără efecte dăunătoare ale mercurului, trebuie să știi ce cantitate de pește poți consuma, în timpul sarcinii.

„Ghidul dietetic 2015-2020 pentru americani recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează să consume între 200 și 250 g de fructe de mare sau pește pe săptămână, din opțiuni cu un conținut mai scăzut de mercur”, potrivit FDA.

Consumul de pește în timpul sarcinii. Lista cu tipurile de pește care sunt sigure pentru a fi consumate în sarcină

FDA împarte peștele în două categorii: „cele mai bune tipuri de pește” și „tipuri bune de pește”.

Cele mai bune tipuri de pește

Femeile însărcinate pot mânca două sau trei porții din aceste tipuri de pește, în fiecare săptămână: somn, cod, raci, hering, stridii, somon, creveți, calamar, ton.

Tipuri bune de pește: crap, păstrăv, bluefish.

► Citește și: 6 greşeli alimentare pe care fiecare femeie trebuie să le evite, în perioada sarcinii

Consumul de pește în timpul sarcinii. Tipuri de pește de evitat în timpul sarcinii

Anumiți pești conțin niveluri ridicate de metil-mercur care dăunează, în mod special, creierului în curs de dezvoltare.

La fel ca omega-3, mercurul poate fi transferat la bebeluși prin laptele matern.
Iată tipurile de pește cu nivel ridicat de mercur, care trebuie evitat: rechin, pește spadă, merluciu.

► Citește și: Fierul în timpul sarcinii: 5 motive pe care nu trebuie să le neglijezi

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!