Ești însărcinată și vrei să-ți faci un tatuaj? Trebuie să ai în vedere toate riscurile cu privire la tatuajele permanente, în timpul sarcinii, cât și cele cu henna sau cele temporare. Sarcina vine cu o mulțime de schimbări în corpul tău, ceea ce înseamnă că intervin reguli noi cu privire la ceea ce ai voie să faci și ce nu.
Pentru că este o situație cu totul nouă pentru tine, probabil ai o mulțime de întrebări. Una dintre ele ar putea fi: pot să-mi fac tatuaj, dacă sunt însărcinată?
Tatuajele în timpul sarcinii. Tatuajele permanente
Un tatuaj este o plagă deschisă, ceea ce îl face susceptibil la infecție. Există, de asemenea, un risc minor de a deveni alergic la cerneala din tatuaj.
Când ești însărcinată, hormonii îți pot afecta modul în care funcționează sistemul imunitar, ceea ce te poate face mai vulnerabilă la infecție. O infecție ar putea să-ți dăuneze atât ție, cât și fătului. De aceea, majoritatea experților recomandă să nu-ți faci un tatuaj în timp ce ești gravidă.
În plus, dacă ți-ai făcut deja tatuaje înainte de a rămâne gravidă, este posibil ca ele să se întindă în timpul sarcinii (în funcție de locul în care se află pe corp). Dacă îți faci un tatuaj în timp ce pielea ta se întinde, pe parcursul sarcinii, trebuie să știi că tatuajul se va modifica când pielea ta revine la normal.
Dacă decizi să-ți faci un tatuaj în timpul sarcinii, redu riscul de infecție și mergi la un studio autorizat. Asigură-te că studioul este curat, că se folosesc mănuși și că acele și echipamente sunt sterilizate sau noi.
În timpul sarcinii, pielea devine mai sensibilă, astfel încât este probabil ca un tatuaj să fie și mai dureros decât de obicei.
Tatuajele în timpul sarcinii. Tatuajele cu henna
Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii (NHS) precizează că tatuajele cu henna în timpul sarcinii sunt, în general, sigure. Henna are o culoare portocalie cu o nuanță roșie sau maro. Nu trebuie să utilizezi henna de culoare neagră, indiferent dacă ești însărcinată sau nu. Henna neagră conține o substanță chimică numită parafenilendiamină (PPD). Această substanță se găsește în vopseaua de păr, dar în cantități controlate. Henna neagră conține adesea niveluri ridicate de PPD, care pot provoca arsuri chimice sau pot duce la reacții alergice, atunci când sunt aplicate pe piele.
Dacă vrei să-ți faci un tatuaj cu henna în timpul sarcinii, asigură-te că alegi genna de culoare portocalie/maro.
Tatuajele în timpul sarcinii. Tatuajele temporare
Tatuajele temporare - cele pe care le aplici direct de pe hârtie cu o cârpă umedă - sunt în general considerate sigure pentru oricine, inclusiv pentru copii.
Cu toate acestea, tatuajele temporare nu pătrund în piele și nu conțin substanțe chimice puternice, deci sunt o opțiune mai sigură decât un tatuaj permanent sau un tatuaj cu henna.
Sfaturile generale privind tatuajele temporare indică să nu le aplici pe pielea sensibilă și ar trebui să nu le mai utilizezi dacă pielea ta se irită.