Cele mai multe dintre femei ar spune "nu" daca ar fi intrebate daca pot conuma alcool in timpul sarcinii. In realitate calea de mijloc este si aici cea care face diferenta. Regula ca femeile insarcinata trebuie sa evite alcoolul este confirmata, din nou de o serie de studii, dar diferenta intre bine si rau este data de cantitate si de tipul alcoolului consumat.
Medicii din Danemarca au efectuat o cercetare minutioasa ale carui concluzii sunt: un consum moderat de alcool nu are efect asupra fatului. Copiii in varsta de cinci ani, ai caror mame au baut moderat in timpul sarcinii, nu au prezintat nici un semn de boala si nici un fel de probleme care sa duca cu gandul la o legatura intre aceasta si consumul de alcool al mamei in timpul sarcinii. Tot expertii care au ajuns la aceasta concluzie sunt cei care spun ca termenul de "moderat" inseamna un pahar mic de vin, de doua, pana la cinci ori pe saptamana.
Copiii ai caror mame au baut putin sau moderat in timpul sarcinii nu au prezentat nici un semnalment aparte in ceea ce priveste dezvoltarea creierului. Nici cei ai caror mame nu s-au atins de bautura. S-a observat insa o modificare la copiii ai caror mame au consumat mult alcool in timpul sarcinii, manifestat mai ales printr-un deficit de atentie si o mai slaba capacitate de concentrare.
Rezultatul studiului nu incurajeaza gravidele sa bea in exces, dar ajuta doar sa nu intre in panica sau sa isi faca mustrari de constiinta daca au baut putin alcool.