Sari la conținut

Poti manca branzeturi moi in sarcina!

Uita de frica pe care ti-o starnesc branzeturile moi in sarcina. Toate pot fi consumate daca sunt facute din lapte pasteurizat si daca urmezi cateva reguli simple.

Institutul care dicteaza legea in domeniul alimentar, Food and Drug Administration din Statele Unite, a declarat ca femeile insarcinate pot manca branzeturi moi. Acestea trebuie insa sa fie neaparat facute din lapte pasteurizat.

De ani si ani de zile, agentia federala a avertizat femeile gravide asupra pericolelor aduse de branzeturile moi si le-a sfatuit sa manance numai branzeturi tari. Motivul: riscul de intoxicatie alimentara cu listeria, care poate fi mortala pentru copii nenascuti. Branzeturile moi si carnea semipreparata (cum ar fi hot-dog si mezeluri) poarta de multe ori germenii.

In lumina studiilor recente, FDA a aratat ca listeria se ascunde doar in branzeturile nepasteurizate feta brie, camembert, queso blanco, queso fresca, branzeturile  albastre si alte branzeturi moi. Cele din lapte pasteurizat sunt insa in afara acestui pericol.

Ce sa faci

In primul si in primul rand citeste eticheta. In cazul in care nu se precizeaza in mod clar ca produsul este fabricat din lapte pasteurizat - sau daca se spune ca produsul este fabricat din lapte crud – evita-l.

Nu este vorba doar de femeile gravide, care de acum se pot bucura de branzeturile moi pasteurizate. Persoanele in varsta si cele cu sisteme imunitar slabit ar trebui sa fie atente la alimentele care pot fi contaminate cu listeria.

Cum poti reduce riscul de otravire cu listeria

  • Seteaza frigiderul la 4 grade Celsius (sau o temperatura mai mica. Listeria creste doar la temperaturi de peste 4.5 grade Celsius)
  • Nu manca hot-dog, cu exceptia cazului in care scoate aburi fierbinti.
  • Nu manca pateuri sau creme de carne de intins pe paine.
  • Nu manca fructe de mare refrigerate afumate, daca nu fac parte dintr-un fel de mancare complet fiert.
  • Nu bea lapte crud sau nu consuma produse din lapte nepasteurizat.

In general este bine sa adopti o atitudine precauta fata de tot ceea ce inseamna alimente posibil periculoase. Cel mai important lucru este sa fii mereu constienta ca bacteriile periculoase pot creste in anumite tipuri de alimente si sa te informezi in legatura cu ce poti si ce nu poti consuma.

In cazul branzeturilor moi, atat de apreciate si de dorite, trebuie sa fii absolut sigura ca sunt facute cu lapte pasteurizat si ca sunt pastrate in conditii bune, la temperatura corecta.

Cumpara doar din magazine mari care respecta toate normele de siguranta si alege marci cunoscute, chiar daca sunt mai scumpe. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!