Parerile mamicilor sunt impartite: unele sunt categoric impotriva alcoolului, altele spun ca un pic nu are ce sa strice. Mai bine insa sa aflam parerea unor specialisti.
Site-ul The Bump a intrebat doi reputati medici despre siguranta consumului de alcool in sarcina. Iata ce au aflat.
Nici macar o picatura
Dr. Susan D. Rich, MD, MPH este psihiatru de copii, adolescenti si adulti si se afla in Organizatia Nationala a Sindromului Alcoolic Fetal.
"Nici o cantitate de alcool, in orice punct in timpul sarcinii nu este sigura. Odata ce ai aflat ca esti gravida, trebuie imediat sa nu mai bei. Daca ai aflat ca esti insarcinata si ai baut deja, opreste-te acum."
"O parte a acestei dileme vina din lipsa de date. Stim femei care au baut mai putin de doua pahare pe zi, in mod regulat si care au nascut copii cu sindrom de alcool fetal. Dar problema este nu exista nici un fel de date care sa spuna ca un pahar pe zi face acest lucru. Este posibil sa fie totul in regula? Sigur. Dar chiar nu stim.”
Embrion vulnerabil
In primele opt saptamani dupa conceptie embrionul este cel mai vulnerabil la malformatii congenitale fizice cauzate de consumul de alcool si este perioada in care o viitoare mama poate avea un episod de in care bea patru sau cinci bauturi deodata. Cercetarile au aratat ca este de ajuns o singura ocazie in care mama bea patru sau cinci bauturi deodata pentru a provoca sindromul de alcool fetal.
Increderea in pacienti
Cutuma spune ca femeile gravide nu ar trebui sa bea nici o picatura de alcool si inteleg de ce se ezita sa se spuna public ca este in regula sa bei ocazional o bautura. In general femeilor, daca le spui femeilor un cm, vor parcurge un kilometru si in mod similar vor putea hotari ca daca un pahar este ok, patru sau cinci sunt de asemenea. Medicii sunt ingrijorati de faptul ca nu exista nici un fel de date care sa demonstreze ca poti bea un pahar pe zi pe tot parcursul sarcinii si sa ai un copil sanatos.
Nu exista o perioada sigura
Am auzit femei care spun: "Sunt in al treilea trimestru; acum pot bea ceva." Dar poate fi absolut devastator pentru un copil aflat in al treilea trimestru. Creierul unui copil este foarte sensibil la alcool oricand in timpul sarcinii. In ultimul trimestru zonele care ajuta la dezvoltarea si reglarea sistemului vestibular precum si alte parti sensibile ale creierului sunt in curs de dezvoltare si pot fi afectate. Alcoolul este solubil in grasimi, astfel incat poate patrunde in creierul copilului si ii poate afecta dezvoltarea in orice moment al sarcinii.
Din pacate, femeile merg de multe ori la petreceri si beau inainte sa afle ca sunt insarcinate. Daca planifici sarcina, trebuie pur si simplu sa incetezi sa bei. Dar de multe ori, din cauza ciclurilor neregulate, o femeie nici nu isi da seama ca a ramas insarcinata, chiar daca menstruatiaa nu a avut loc. Cred ca regula de baza trebuie sa sune asa: daca faci sex neprotejat, renunta la alcool.
Pe scurt: nu bea nimic
Mi-ar placea ca pe eticheta sticlelor de alcool sa scrie „Consumatorii maturi ar trebui sa foloseasca masuri contraceptive pentru a evita aparitia defectelor de nastere la copii.” Visul meu este ca toti copii sa se nasca fara ca mamele lor sa fi consumat alcool.
Citeste si despre efectele alcoolului in sarcina.
O parere rationala
Dr. Mary Jane Minkin, MD profesor de obstetrica si ginecologie clinica la Scoala de Medicina a Universitatii Yale
Nu spun sase pahare de vin cu o singura ocazie sunt in regula - un nivel ridicat cu o singura o ocazie ar putea fi foarte periculos. Dar atata timp cat consumi sporadic – o bautura sau doua pe saptamana – vei fi probabil in regula. Am incredere in pacientii mei si cred ca ma inteleg cand le spun ca un pahar ocazional de vin nu inseamna unul in fiecare zi.
Dintr-un anumit punct rational de vedere un pahar ocazional de vin este in regula. Daca ergi la o nunta si trebuie sa toastezi cu un pahar de sampanie, este in regula. Oamenii se lasa uneori insa dusi de val si ajung sa creada lucruri nebunesti, cum ca nici macar un pahar de vin nu trebuie sa le atinga buzele. Daca esti la o cina aniversara poti bea un pahar de vin.
Pe scurt: bea ocazional
Asa cum vad eu lucrurile, nu exista nici un fel de date care sa iti spuna ca nu este ok. Atata vreme cat iei sfatul in serios si bei din cand in cand, este absolut in regula.
Sursa foto: hepta.ro